Derfor bør du sjekke lufttrykket ofte

De fleste sjekker lufttrykket når de bytter hjul, men riktig dekktrykk sparer både penger og gir en bil med bedre kjøreegenskaper.

Publisert Publisert

TA EN SJEKK: Du bør sjekke lufttrykket i dekkene dine hver tredje uke. Feil trykk fører til dårligere kjøreegenskaper, økt forbruk og økt dekkslitasje. Foto: Gorm Kallestad, NTB/ Scanpix

  • Jan Harry Svendsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De fleste sjekker lufttrykket når de bytter hjul, men riktig dekktrykk sparer både penger og gir en bil med bedre kjøreegenskaper.

Hver tredje uke. Så ofte bør du sjekke lufttrykket i dekkene på bilen din. Men det er det de færreste som gjør. Dermed kjører de rundt med en bil hvor kjøreegenskapene er dårligere, bremselengden lengre og drivstofforbruket høyere enn nødvendig.

Dårligere kjøreegenskaper

– Feil lufttrykk påvirker bilens kjøreegenskaper og går dermed ut over sikkerheten, sier Kathrine Køste, produktsjef i Vianor.

Hun advarer mot å kjøre med feil lufttrykk i dekkene.

– Både for høyt og for lavt trykk reduserer dekkets evne til å få et godt grep på veibanen. Kommer bilen inn i en sving med for høy hastighet, kan det være direkte farlig, sier Køste.

Samtidig øker både forbruk og dekkslitasje dersom man kjører rundt med feil lufttrykk.

Les også:

Les også

Du kan spare tusenlapper på riktig dekktrykk

Les også

Dette betyr pilen på bilens tankmåler

Usikre

– Mange er nok usikre på hva som er rett lufttrykk. Det er ikke så rart, for lufttrykket i dekkene er forskjellige på ulike bilmodeller og varierer også etter hvilken dekkdimensjon man har, sier Rune Andersen i Martins Agentur.

Informasjon om korrekt lufttrykk finner man i bilens instruksjonsbok, og i mange biler finner man det også på innsiden av tanklokket eller i rammen rundt førerdøren.

– Det er viktig å merke seg at dekktrykket er forskjellig på en lettlastet og en tunglastet bil. Samtidig er det forskjell på hvor mye luft man skal ha i sommer— og vinterdekk, sier Andersen.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Slik blir du en mer effektiv og sparsom sjåfør

  2. Vi klager fremdeles mest på bil

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

  1. Tips og triks