Studie: Robotbabyer gir flere tenåringsgravide

Tenåringer skremmes ikke fra å bli gravide selv om de får en robotdukke i fanget. Tvert imot, viser forskningsprosjekt.

Publisert Publisert

STUDIE: En helg med babysimulator ga uventet effekt. Foto: Trygve Indrelid

  • Ntb
  • Thomas Olsen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Resultatet er i stedet flere fødsler og flere aborter, viser en australsk studie.

Forskerne bak den første omfattende undersøkelsen av babyrobotens effekt har publisert sine funn i tidsskriftetThe Lancet.

— Vår studie viser at prevensjonsprogram som inkluderer en babysimulator, ikke minsker risikoen for at tenåringer blir gravide, sier Sally Brinkman ved University of Western Australia.

— Tvert imot er risikoen høyere, sammenlignet med tenåringer som ikke deltar i et slikt program, tilføyer hun.

Les også

Emilie (18) venter barn nummer to

— Jeg møter på mange fordommer og får mye hat.

Én helg med falsk baby

Den aktuelle undersøkelsen er gjennomført i Australia, men lignende programmer finnes i et 90-tall andre land, deriblant Sverige. Elever ved 57 australske skoler deltok i studien.

MAMMA FOR EN UKE: Også norske jenter har vært igjennom babysimulatorprogram som skal skremme dem fra å bli gravide i altfor ung alder. Her fra 2000, da jenter på en ungdomsskole fikk utlevert hver sin datastyrte dukke, som krever det samme som en levende baby. Jentene måtte ta seg av babysimulatorene i én uke. Foto: Trygve Indrelid

Drøyt 1200 jenter deltok i det såkalte virtuelle spedbarnsprogrammet, som går ut på at de i én helg må ta hånd om en dataprogrammert dukke som skal kreve samme behandling som en levende baby.Kontrollgruppen besto av 1500 jenter andre jenter, som fikk en mer tradisjonell helse— og seksualundervisning, skriverDie Welle.

Les også

Se de fantastiske fødselsbildene!

Fødte ekte babyer

Alle deltakerne var i alderen 13 til 15 år da studien startet, og forskerne fulgte dem til de fylte 20. Da hadde 8 prosent av jentene som hadde fått spesialundervisning, født minst ett barn. I kontrollgruppen var andelen 4 prosent.

MORSINSTIKT: Liksombabyene vekket morsinstinktet hos flere av tenåringene som testet det strevsomme livet som spedbarnsmor. Foto: Illustrasjonsfoto Robert Schlesinger / NTB Scanpix

Også andelen aborter var høyere hos dem som hadde tatt hånd om en robotbaby: Ni prosent, sammenlignet med seks prosent i kontrollgruppen.

Les også

Sjekk bildet! Ja, navlestrengen staver LOVE

Resultatet viser at investeringer i robotbabyer ikke er den mest effektive bruken av offentlige midler hvis målet er å redusere tenåringsgraviditeter, påpeker forskerne bak studien.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Norske mødre blir stadig eldre

  2. Slik fikk babyen din plass inne i magen

  3. «Send ditt barn på en aktiv ferie, og få et barnebarn innen ni måneder»

BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN
  1. Svangerskap
  2. Baby