Siv Jensen sier SSB-sjefen ikke er avhengig av hennes tillit

Finansministeren slår fast at SSB-sjef Christine Meyer ikke var avhengig av hennes tillit for å kunne fortsette i stillingen. Nå kan det bli kontrollhøring.

Publisert Publisert

Siv Jensen har svart på nye spørsmål fra Stortinget om hvorfor tidligere SSB-sjef Christine Meyer (bildet) måtte på. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er et sterkt stillingsvern knyttet til stillingen, som er uavhengig av statsrådens tillit, skriver Jensen i et nytt brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om den dramatiske avgangen til den tidligere SSB-sjefen Christine Meyer 12. november.

Dette til tross for at Jensen to dager før Meyers avgang uttalte hun ikke lenger hadde tillit til Meyer. Meyer kontret samme dag med å uttrykte bekymring for SSBs uavhengighet og uttalte at en SSB-direktør ikke skal være avhengig av «finansministerens politiske tillit». Likevel valgte hun å gå av to dager senere.

I en uttalelse til NTB onsdag kveld, fremholder Meyer at hun ble presset til å si opp sin stilling.

– Det er en omgåelse av sannheten når finansministeren på tidspunktet da pressekonferansen fant sted, ikke mente at jeg var avhengig av hennes tillit, spesielt når hun sa at jeg måtte tenke gjennom hvordan jeg ville forholde meg til hennes manglende tillit. Jeg opplever at jeg ble presset til å si opp min stilling.

Kontrollkomiteen har vært opptatt av hvorvidt Meyer, som var utnevnt av Kongen i statsråd, virkelig var avhengig av Siv Jensens tillit for å fortsette i stillingen. Komiteen var imidlertid ikke fornøyd med Jensens første svar.

Sent onsdag kveld varslet komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) via NRK at det går mot kontrollhøring. En endelig beslutning blir tatt tirsdag.

– Åpner for misbruk

I sitt svar onsdag gjentar finansministeren budskapet fra sitt første svar om at en etatsleder, selv om vedkommende ikke er avhengig av statsrådens tillit, etter hennes syn må tenke gjennom forholdene og egen stilling i en situasjon der finansministeren ikke lenger har tillit til vedkommende.

– Gjennom 2017 har viktige samfunnsaktører, ved flere anledninger, uttrykt bekymring om leveranser fra SSB. (...) Det ble min vurderinger etter møtene med Meyer at det var grunn til å stille spørsmål ved om hun ville kunne lede SSB videre på en måte som ga tilstrekkelig trygghet for leveranser fra SSB, var samlende for organisasjonen og ga tilstrekkelig trygghet for allmennheten, utdyper Jensen.

Vurderer utilbørlig press

Bakgrunnen for konflikten var bekymringer fra en rekke hold, både fra partene i arbeidslivet, Stortinget og andre samfunnsaktører, knyttet til Meyers planlagte omorganisering av byrået. Jensen har hevdet at Meyer hadde fått en rekke advarsler fra departementet gjennom hele året uten å lytte, og at det derfor var behov for å «dra i nødbremsen». Meyer har på sin side hevdet at støtten fra Finansdepartementet først forsvant da det ble kjent at innvandringsforsker Erling Holmøy skulle omplasseres.

Komiteen varslet tidligere i høst at den vil gå inn i saken for å vurdere om Siv Jensen har utøvd utilbørlig politisk press i saken, men var ikke fornøyd med de første svarene finansministeren ga.

– Feilaktig og skjevt

Det nye svaret fra Jensen på totalt 169 sider ble lagt ut på departementets nettside onsdag. På flere punkter mener Meyer Jensens svar gir en feilaktig og skjev fremstilling av fakta i saken. Hun skriver:

* Det er ikke korrekt at departementet ikke har hatt synspunkter på konkrete innplasseringer av enkeltmedarbeidere i avdelingene i SSB.

* Finansdepartementet ikke har kommet opp med referater eller annen skriftlig dokumentasjon fra møter som viser at departementet mente at vi burde stoppe prosessen.

* Det er ikke korrekt at jeg har vinglet i synet på utsettelsen av prosessen i forskningsavdelingen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mann fikk politiet på døren etter å ha netthetset Christine Meyer

  2. Måten SSB-direktør Christine Meyer ble behandlet på, var uakseptabel

  3. – Jeg skjønte det var over da politisk ledelse begynte å lekke til mediene

  4. SSB-direktør støtter Meyers forklaring

  1. Siv Jensen
  2. Statistisk sentralbyrå
  3. Christine Meyer