Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og dens grunnlegger Svetlana Gannusjkina er favoritter både hos bookmakere og eksperter foran utdelingen fredag formiddag.

Memorial jobber for bedring av menneskerettigheter, demokrati og forsoning gjennom historisk dokumentasjon.

Både PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken og Nobel-historiker Asle Sveen mener Memorial er en svært sannsynlig vinner av Nobels fredspris. Harpviken mener det kan bli en pris delt mellom organisasjonen og grunnleggeren Gannusjkina.

Reaksjoner?

Da Nobelkomiteen for to år siden ga prisen til en kinesisk dissident førte det til sterke reaksjoner fra Kina og norske myndigheter har fått merke. Spørsmålet er hvordan vil reagere på en pris til russiske demokratiforkjempere. Asle Sveen mener det vil kunne forsure forholdet mellom norske og russiske myndigheter.

— Det vil provosere regjeringen. Plutselig vil det være noe galt med den norske fisken, sier Sveen til avisa The Christian Science Monitor.

Harpviken tror imidlertid ikke på at Russland vil reagere på samme måte som Kina har gjort.

— Russland har mer å tape enn Kina. Men det vil kunne føre til et strammere grep om organisasjoner, sier han til avisa.

Amerikansk vinner?

Blant favorittene i år er også amerikaneren Gene Sharp, som gjennom sine tekster har inspirert ikkevoldelige fredsbevegelser fra Tiananmen-plassen i Beijing i 1989 til protestene på Tahir-plassen. Det at han er amerikaner, blir imidlertid nevnt som en faktor som taler imot, siden det har vært tre prisvinnere fra USA det siste tiåret.

I fjor var det tre prisvinnere, men ifølge NRK blir det i år trolig bare en.

Også i år blir EU nevnt som en av kandidatene, selv om bookmakerne har liten tro på en fredspris til Unionen. Tilhengerne mener EU fortjener pris som et historisk fredsprosjekt i Europa.