Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland forsvarte EU som årets fredsprisvinner under sin tale på Nobels Fredssenter lørdag. Unionens forsonende rolle i Europa og bidrag til fred på Balkan er grunnen til seieren.

— Det er ikke mer enn 15 år siden den verste massakren etter andre verdenskrig skjedde i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, og det var full krig på vårt kontinent, sa Thorbjørn Jagland i sin tale under markeringen av årets fredsprisvinner, som trakk over 1000 nysgjerrige publikummere.

— Mange konflikter kan skape nye problemer i disse områdene, og den eneste løsningen jeg kan se er at de gjennomgår den forsoningsprosessen som Europa gjorde etter andre verdenskrig. Dette er hovedgrunnen til at EU får fredsprisen.

Svarte på kritikk

Komitélederen svarte også på kritikken om at fredsprisen er gitt til en union der medlemslandene samlet sett står for én tredel av verdens våpeneksport.

— Faktum er at det er medlemslandene som eksporterer våpen. Det er ikke EU som eksporterer våpen, og prisen ble gitt til EU som fellesskap, det er ikke en pris til hvert enkelt medlemsland. Og proporsjonalt sett eksporterer nok Norge mer våpen enn alle medlemslandene til sammen, sa Jagland til NTB.

Jagland stilte seg også uforstående til de kritiske røstene som undret seg over tidspunktet for tildelingen, med et Europa i økonomisk krise.

— Kroatia har blitt medlem av unionen, det er startet forhandlinger med Montenegro om medlemskap og Serbia har fått kandidatstatus. Så det er noe konkret som har skjedd det siste året. Er det så ille i Norge at man faktisk ikke har blitt opplyst om det, spurte Jagland.

Norsk medlemskap

EU-debatten våknet igjen til liv etter offentliggjøringen av årets vinner fredag formiddag.

Jagland ønsket imidlertid ikke å kommentere Norge og EUs forhold videre, men mente det er viktig å fokusere på å bygge opp fellesskapet, istedenfor å rive det ned.

— Norge er med på mange måter med i dette fellesskapet. Det er jo for å samarbeide og løse felles problemer i fredelig sameksistens at vi har skapt dette fellesskapet. Vi må ikke bidra til at dette rives ned. Min oppfatning er ikke at medlemskapsspørsmålet kommer først på agendaen her hjemme, selv om jeg skulle ønske det, sa Jagland.