Norsk islamist løslatt i Saudi-Arabia

Islamisten Mohyeldeen Mohammad fra Larvik er løslatt av politiet i Saudi-Arabia. Mannen blir trolig sendt til Norge i løpet av mandag.

DEMONSTRERTE: Mohyeldeen Mohammad ble kjent da han advarte mot at vi kunne få et 11. september eller 7. juni i Norge under en demonstrasjon i 2010.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Mohammad, som blir beskrevet som en radikal islamist, reiste torsdag fra Larvik tilbake til Saudi-Arabia der han studerer Koranen. Da flyet landet i den hellige byen Medina, ble den norske statsborgeren umiddelbart arrestert.

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at 25-åringen er løslatt. Det er ventet at han blir sendt ut av Saudi-Arabia med et fly til Istanbul og trolig videre til Norge mandag, skriver avisen. Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble orientert om pågripelsen torsdag forrige uke.

— Nerver

Mohammad studerer islamsk sharialov ved det islamske universitetet i Medina, men ble utvist fra skolen i mars 2010 fordi de anså ham som politisk aktiv etter hendelser i Norge. 25-åringen anket utvisningen og fikk fortsette.

Ifølge Dagbladet kan det være spørsmål ved 25-åringens visum som gjorde at han ble arrestert. Familien sier imidlertid at visumet er gyldig, og at arrestasjonen skyldes opplysninger fra norske myndigheter, noe UD har avvist.

— Jeg har forstått det slik at nerver knyttet til 10-årsdagen for 11. september-angrepet i USA var årsak til arrestasjonen i Saudi-Arabia. Problemet startet forrige gang han var i landet, etter at norske myndigheter sendte informasjon om ham. Så nå må de også rydde opp, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden til Aftenposten.

«Advarsel»

25-åringen markerte seg i nyhetsbildet i fjor vinter i forbindelse med demonstrasjonene som oppsto etter at Dagbladet trykket en karikaturtegning av profeten Muhammed. Under et arrangement på Universitetsplassen i Oslo 10. februar sa han blant annet i sin appell: «Når vil norske myndigheter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for seint. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel».

Reaksjonene på uttalelsene hans var kraftige, også i muslimske miljøer, som tok avstand fra appellen.

Lørdag skrev Klassekampen at Mohammad hadde lagt ut en video på nettstedet YouTube der han skyter med luftgevær og roper «Allahu Akbar». Tittelen på videokuttet er «Jihad Norge». Han har tidligere omtalt steining av en homofil somalier som «den straffen han fortjener» samt beskrevet Osama bin Laden i positive ordelag.

Publisert

Les mer om dette temaet