To kraftige jordskjelv som begge målte over 8, rammet onsdag utenfor kysten av Aceh i Indonesia. Det ble sendt ut tsunamivarsler for hele Indiahavet, men på ettermiddagen norsk tid ble varslene avblåst.

En rekke turister og innbyggere ble evakuert fra kystområdene både i Indonesia og Thailand som følge av tsunamifrykten.

Ganske tidlig antok norske eksperter at jordskjelvet utenfor Aceh-provinsen i Indonesia neppe ville føre til en stor tsunami.

— Det er målt tegn til tsunami og det er registrert noen bølger, men i en langt mindre skala enn for eksempel i 2004 eller etter skjelvet i Japan, sa seismolog Jan Sfyen ved Norsar.

Årsakene til at han ikke trodde dagens skjelv ville føre til noen ny katastrofe, er flere.

— Både stedet, lokaliseringen og mekanismen som utgjør skjelvet peker på det. Dette jordskjelvet har en mer horisontal bevegelse, ikke så mye vertikal bevegelse, noe som gjør at vi tror det er lite sannsynlig med en tsunami. Hadde skjelvet ført til at havbunnen hadde flyttet seg vertikalt med mange meter, ville det vært noe annet, sier han.

Han peker på at jordskjelvet er fire-fem ganger svakere enn det som førte til katastrofen i 2004.

— Også våre kolleger i Australia er tvilende, sier han.

Også seniorforsker Konrad Lindholm ved Norsar dempet tsunamifrykten.

— Men det er helt klart et veldig kraftig jordskjelv som våre målestasjoner har registrert i over en time. Dette vil fortsette en god stund til og det vil garantert komme mange etterskjelv. Det er på langt nær ferdig, sier han.

Norsar er et uavhengig forskningsinstitutt som har ansvar for og opererer noen av verdens største jordskjelvstasjoner.