PST: Terrorgruppe kan være i Europa

Politiets sikkerhetstjeneste har informasjon som kan tyde på at en gruppe har reist fra Syria og inn i Europa for å begå et terrorangrep. Norge kan være et mål.

Publisert Publisert

STRENGT VAKTHOLD: Politet står vakt på Værnes flyplass torsdag. Politiet har iverksatt flere tiltak for å møte en mulig trussel. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

  • NTB
  • Gerhard Flaaten
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge kilder TV 2 har snakket med, er høytiden Id, avslutningen på fastemåneden ramadan, spesifikt nevnt som dagen der et mulig terrorangrep mot Norge kan skje. Id faller i år på mandag 28. juli.

PST vil hverken bekrefte eller avkrefte TV 2s opplysninger.

Les også

- Vet ikke om det er riktig atterrorister er på vei til Norge

Tidligere fredag sa analysesjef Jon Fitje Hoffmann følgende til TV 2:— PST har grunn til å tro at en gruppe personer har reist fra Syria med en målsetting om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten. Norge er nevnt konkret. Vi arbeider med å avklare og verifisere informasjonen, men vi mener troverdigheten i opplysningene er styrket, sier han og legger til at det ikke er klart hvor gruppa befinner seg nå.

Opplysningene blir kjent samme dag som politiet vil vurdere å gjøre flere tiltak enn de som ble tatt i bruk som følge av terrortrusselen som ble kjent torsdag.

— Vi vil ha telefonmøte med alle politimesterne, få inn situasjonsrapporter, og se om vi skal gjøre ytterligere tiltak, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til TV-kanalen.

- Vet ikke hvor de er

— Dette er en veldig spesiell situasjon som hele PST har jobbet med sammen med våre samarbeidspartnere, først og fremst etterretningstjenesten. Mange er involvert i vurderingene og handlingene man gjør på bakgrunn av det, forteller Hoffmann.

Politiet kontakter også personer som er i Norge, i saken. Hoffmann understreker at de ikke har siktet eller pågrepet noen, og at de ikke kan peke på enkeltpersoner slik situasjonen er nå.

— Vi tar kontakt med personer som vi mener kan ha opplysninger eller være relevante. Det er en omfattende prosess og vil pågå så lenge det er behov for det, sier Hoffmann.

Direktøren legger til at de ikke er klar over hvor gruppen befinner seg nå.

Opplysningene blir kjent samme dag som politiet vil vurdere å sette i verk flere tiltak enn de som ble tatt i bruk som følge av terrortrusselen som ble kjent torsdag.

Evakuerte havnen

Terrortrusselen mot Norge har ført til økt beredskap over hele landet. Men sikkerhetstiltakene har vært mer følbare enkelte steder enn andre.

I turistbygda Geiranger i Møre og Romsdal ble havna evakuert og gjennomsøkt etter at terrortrusselen ble kjent torsdag. Flere tusen mennesker ble berørt, og evakueringen skapte trafikkaos på stedet, kunneNRKmelde.

Det var Stranda havnevesen som sto for evakueringen. Den ble gjennomført etter at Kystverket sendte ut en instruks til alle havnevesener i Norge om økt kontroll og vakthold, men Stranda havnevesen var alene om å gjennomføre et så drastisk tiltak som å evakuere og gjennomsøke hele området.

Gjennomsøkte tog

Politiet på Sunnmøre omtalte evakueringen som «uheldig». Havnesjef Rita Maraak fastholdt på sin side at den var nødvendig.

Klokken 8.08 fredag morgen ble et tog gjennomsøkt av væpnet politi da det ankom til Voss.

— Vi har spesielt oppsyn med kommunikasjonspunkter i forbindelse med den forhøyede terrortrusselen. Dette inkluderer gjennomgang av vestgående tog, og er en del av våre trygghetsskapende tiltak, sier Gustav Landro, stabssjef i Hordaland politidistrikt.

Det var et nattog fra Oslo som ble gjennomsøkt. I tillegg ble et regiontog fra Bergen kontrollert, melderNRK. Politiet fant ingenting av interesse.

Skjerpet sikkerhet på flyplasser

Under arrangementet Sommer på Torvet i Kristiansand ble gjester sjekket med metalldetektor før de slapp inn, skriverFædrelandsvennen.

— Det minner meg litt om å være på en flyplass, sa én av gjestene til avisa.

Og sikkerheten var skjerpet også på flyplassene. Både der og ved andre trafikknutepunkter, deriblant på ferjeleier rundt om i landet, er væpnet politi utplassert for å holde vakt.

I Oslo er enkelte steder stengt på grunn av trusselnivået, deriblant Slottet og Jødisk Museum.

Hovedtrekket har imidlertid vært en mindre inngripende opptrapping av beredskapen rundt om i landet.

Publisert