Det var i en stikkprøvekontroll i 2010 hos Plantasjen på Kjeller i Akershus at Klima— og forurensningsdirektoratet fant giftige produkter.

Tre av de åtte tilfeldig utvalgte produktene var ulovlige. To av dem var rettet mot barn, som er spesielt sårbare, sier senioringeniør Inger Marie Haaland i Klif til NRK.

Det ble oppdaget bly og ftalater på hagehansker til barn og i et lekesett med hageredskaper. Ftalater brukes som myknere i plast, syntetiske fibrer og ved farging av materialer.

Lekene var kjøpt inn fra Kina, og Plantasjen var raske med å stanse salget og fjerne dem fra butikkene. Selskapet vedtok nylig en bot på 400.000 kroner fra Romerike politidistrikt og inndragning av en halv million kroner i omsetning for å ha solgt produktene.

– Vi ser svært alvorlig på at Plantasjen Logistikk ikke har forholdt seg til regelverket for produktene de selger. Det er bekymringsfullt at nesten halvparten av produktene i vår stikkprøvekontroll inneholdt forbudte stoffer, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i en pressemelding.