Onsdag starter gravingen på tomten som skal bli et nytt 1.500 kvadratmeter stort kontorbygg like ved Sametinget. Men tillatelse fra plan— og bygningsetaten var ikke nok, skriver VG. Natt til onsdag overnattet avdelingsdirektør Kjersti Sandvik i Statsbygg, sametingsdirektør Rune Fjellheim og flere andre representanter fra byggherre og leietaker i en lavvo som for anledningen var plassert på byggeplassen.

Årsaken er at man ifølge samisk tradisjon må spørre de «underjordiske» om lov før man kan ta i bruk en bygning eller et landområde. Dersom man har sovet godt, betyr det at man har fått aksept fra åndeverdenen. En urolig natt indikerer det motsatte, og man bør finne seg en annen tomt.

— Noen vil kanskje synes dette er overtro. Selv har jeg ikke behov for å karakterisere ritualet, jeg er bare nysgjerrig. Både Statsbygg og jeg har respekt for denne samiske tradisjonen, og stiller med et åpent sinn. Og så håper jeg på en god natts søvn, sa Sandvik til VG tirsdag kveld.

Hun forteller at Statsbygg deltok på en lignende seremoni i forbindelse med byggingen av Samisk vitenskapssenter i Kautokeino som sto ferdig i 2009.