Utdanningsforbundet sa mandag at de planlegger sitt neste streikeuttak. Tirsdag morgen vil de fortsatt ikke si noe mer om når det kommer, eller hvilke skoler som vil rammes.

– Det er noe vi først må legge fram for motparten, sier kommunikasjonssjef Nina Hulthin i Utdanningsforbundet til NTB.

Fra en opptrapping legges fram for KS, vil det gå minst tre dager før flere lærere kan tas ut i streik.

Ytterligere 73 lærere fra Skolenes landsforbund og 12 medlemmer av Norsk Lektorlag er tatt ut i streik fra og med mandag, dersom det ikke blir en løsning innen den tid. Dermed vil nesten 8000 lærere være i streik rundt om i landet.

Kan ikke beholde dagens avtale

Å forlenge dagens arbeidstidsavtale, slik flere av lærerorganisasjonene stilte som minimumskrav, var uaktuelt for kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS, bekrefter styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, overfor Dagens Næringsliv.

— Våre forhandlere har ikke fullmakt til å gå med på å beholde arbeidstidsavtalen uendret, sier Helgesen.

Vidt mandat

Hun bekrefter dermed at hovedkravet fra de mindre lærerorganisasjonene for å få avsluttet streiken - videreføring av den arbeidstidsavtalen som har stått til i dag - er helt uakseptabelt for arbeidsgiversiden.

— Men mandatet til våre forhandlere er vidt, og inneholder etter min mening mulighet for å finne løsninger innenfor rammene, sier Helgesen.

Både Skolenes Landsforbund og Norsk Lektorlag bekrefter overfor Dagens Næringsliv at forlengelse av den gamle arbeidstidsavtalen er det som skal til for å få slutt på streiken.

Overraskende

Nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet er ikke like bastant, men han synes det er overraskende at KS' forhandlere ikke kunne gå med på noen av Utdanningsforbundets forslag dersom mandatet var så vidt som Helgesen sier.

— Det har ligget flere løsninger på bordet underveis som ikke er ren videreføring. Det burde vært mulig innenfor mandatet å finne en løsning, sier Handal.

Samles

I mellomtiden har flere skoler delt ut skolebøker og oppfordrer elever til å studere på egen hånd.

Søndag kveld endte nok et møte mellom KS og lærerorganisasjonene med at partene gikk hver til sitt uten en løsning.

Striden står nå om hva som skal skje dersom rektorer og lærere på en skole blir uenige om graden av tilstedeværelse for lærerne.

Tirsdag ettermiddag samles lærere på Bragernes torg i Drammen, der blant andre Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied skal holde en appell. Tirsdag kveld samles også lærere i Sogn og Fjordane til en markering i Førde. Der er forbundets nestleder, Terje Skyvulstad, blant appellantene.

Hva synes du om streiken? Diskuter under: