Mye tropisk regnskog hos norske byggevarekjeder

En rapport fra Regnskogsfondet avdekker omfattende bruk av tropisk tømmer i byggevarebransjen i Norge.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

Det er ikke bare hagemøbler som lages av ødelagt regnskog, viser rapporten fra Regnskogsfondet. Også parkett, dører, garasjeporter, kryssfinér, listverk, terrassegulv og baderomsutstyr laget av regnskogtømmer selges i nesten alle norske byggevareutsalg. Det totale omfanget av dette salget er betydelig større enn salget av hagemøbler, viser rapporten.

Trussel

Kommersiell tømmerhogst regnes som den fremste trusselen mot den økologiske balansen i regnskogene. Regnskogsfondet, Forbrukerrådet og de fleste norske miljøorganisasjonene starter nå en kampanje for å stoppe salget av byggevarer med tropisk tømmer i norske byggevareforretninger.

Merbau-parkett

Salget av tropisk parkett utgjør 8-10 prosent av parkettsalget i Norge, viser rapporten. Parkett av tresorten merbau er den klart dominerende enkeltvaren som lages av tømmer fra regnskogen i Indonesia og Malaysia. Merbau står på den internasjonale "rødlista" over truede arter. Også andre parkettyper kommer fra trevirke som hogges i regnskogen i Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Rapporten avslører at nesten all teak i norske ytterdører hogges i Burma. Flere tusen slike dører selges hvert år her i landet. Hogsten ødelegger en av de største tropiske regnskogene i Asia. Også andre tropiske treslag, som afrikansk mahogni og gabon, benyttes i dører og garasjeporter. Dette trevirket hogges i regnskogen i Afrika. Den største produsenten av garasjeporter i Norge lagde i fjor rundt 100 mahogniporter i massivt tre.

Dolokk i mahogni fås kjøpt i de fleste butikker som selger baderomsutstyr. I tillegg selges det benker og hyller i massiv teak, viser rapporten som baserer seg på omfattende informasjon fra tilnærmet alle produsenter og store forhandlere av byggevarer i Norge. Produsentene har blant annet måttet dokumentere hvor tømmeret i de ulike byggevarene er hogget.

Handleforbud

— Norske myndigheter bør innføre forbud mot handel med tropisk trevirke som ikke er hogd på en garantert bærekraftig måte. Inntil dette skjer bør byggevareforhandlerne unngå all handel med slike varer. Også forbrukerne bør unngå disse varene. Det finnes alternativer som ikke er laget av tropisk trevirke, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogsfondet til NTB.

Han tror forbrukerne vil velge bort de byggevarene som de vet er laget av ødelagt regnskog.

— Hagemøbler som er laget av ødelagt regnskog er nå mer eller mindre fjernet fra det norske markedet. Dette har skjedd ikke minst takket være forbrukerne som er blitt mer bevisste, sier Ranum.

Regnskogsfondet har utarbeidet retningslinjer for handel med tropisk trevirke og anbefalinger for de ulike norske aktørene. Den eneste merkeordningen med tilfredsstillende miljømessige og sosiale kriterier er i dag Forest Stewardship Council (FSC) I dag finnes det imidlertid svært få FSC-godkjente byggevarer i tropisk trevirke, ifølge rapporten.

Publisert: