Da de fem komitémedlemmenes beslutning ble kunngjort tirsdag, var Five svært forsiktig med å kommentere diskusjonene i komiteen.

Men hun avslørte at hun på forhånd fikk spørsmål om hun kunne tenke seg å ta på seg ledervervet.

— Jeg ble spurt av ett av de andre medlemmene om det, såpass mye kan jeg si, sa Five.

Hvem som hadde henvendt seg til henne, ville hun ikke si noe om. Samtidig understreket Five at hun ikke hadde diskutert spørsmålet med noen utenfor komiteen.

Ifølge VGs kilder kom forslaget fra Frps Inger-Marie Ytterhorn, men hun vil ikke kommentere dette.

Berit Reiss-Andersen blir Nobelkomiteens nye nestleder.

TAUS: Kaci Kullmann Five vil ikke si hvorfor hennes forgjenger ble vraket.
Scanpix

Avviste knefall for Kina

Thorbjørn Jagland har ledet Nobelkomiteen i seks år og fortsetter som medlem. Han forlot tirsdagens møte i god tid før Five møtte pressen og uten å gi noen kommentarer. Senere henviste han overfor VG til Five for svar på hvorfor utfallet ble som det ble.

Den tidligere Ap-politikeren har frontet en rekke kontroversielle fredspristildelinger, blant annet til EU og til USAs president Barack Obama.

Etter at prisen gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 frøs det politiske forholdet mellom Norge og Kina til is.

Kritikere har derfor påpekt at hvis komiteen skulle velge å vrake Jagland som leder, ville det kunne bli oppfattet som et knefall for Kina.

Five avviser på det sterkeste at kritikken mot Jagland etter Liu-prisen ligger bak lederskiftet.

— Jeg var helhjertet med på prisen til Liu Xiaobo, sier den tidligere nestlederen i komiteen.

Kritikere har også hevdet at det er uheldig at Jagland både leder Europarådet og Nobelkomiteen.

— Jeg har registrert den diskusjonen. Jeg må få understreke veldig sterkt at jeg i komiteens arbeid sammen med Thorbjørn Jagland i seks år, aldri har opplevd at han ikke har vært en fullstendig uavhengig person i sine vurderinger, sier Five.

Endret flertall

Nobelkomiteen har gjentatte ganger understreket sin uavhengighet. Samtidig er det et faktum at valget i 2013 førte til borgerlig flertall på Stortinget, et flertall som nå også har påvirket Nobelkomiteens sammensetning.

I dag består komiteen av tre medlemmer fra høyresiden i norsk politikk og to fra venstresiden. Lederskiftet sammenfaller dermed med det endrede flertallet, men Five forsøkte tirsdag å tone ned påstander om at komiteen nå er blitt en brikke i et politisk spill.

— Komiteen opplever det ikke slik, det har vært en god prosess, sier hun.

Five toner også ned betydningen av rollen som leder, som hun mener mediene ofte overdriver.

— Dette er en komité som driver en form for likemannsarbeid. Komitélederens spesielle rolle er å lede møtene, presentere vinneren og ha en sentral rolle under Nobel-dagene. For øvrig er de fem medlemmene likestilt, sa hun på spørsmål fra NTB.

Den nye sekretæren i komiteen, Olav Njølstad, opplyser for øvrig at det er 276 nominerte til årets fredspris, 227 personer og 49 organisasjoner. Utover det ville verken han eller Five si noe mer om kandidatene.

- Fornuftig valg

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Alstadheim, tror flertallet i komiteen gjorde det eneste riktige.

— Jeg harargumentert for at det burde komme et skifte. Det var et fornuftig valg, ogtrolig begrunnet i den dobbeltrollen han har hatt som generalsekretær, sier Alstadheim.

Han tror at vrakingen av Jagland kan vise seg å bli en fordel for den rollen han spiller som generalsekretær i Europarådet.

— Jagland er avhengig av å kunne ha en fri dialog med medlemslandene i Europarådet. Det har vært vanskelig for han å kunne ha kontakt med Kreml, og samtididg kunne stemme fritt i komiteen, sier Alstadheim.

Kommentatoren avviser at det er en kobling mellom Jaglands avgang og Norges forhold til kinesiske myndigheter.

— FordiFive selv var med på å gi prisen til Liu Xiaobo og kom i dag med helhjertetstøtte til prisen. Jeg tror det handler om Jaglands problematiske posisjon i forhold til Europarådet, sier Alstadheim.