Ørjan og Norge vant kokke-VM

Kokke-VM - Bocuse d'Or - har gått til Ørjan Johannessen fra Austevoll. Nå er flere hundre nordmenn på vei til den norske festen.

VINNEREN: Her har Ørjan Johannessen fra Bekkjarvik på Austevoll fått gulltroefeet etter å ha vunnet kokke-VM - Bocuse d'Or - i Lyon onsdag kveld.
FINISHEN: Ørjan Johannessen (til venstre) og resten av det norske laget legger på mat til Bocuse d'Or-konkurransen i Lyon i dag. Kokker fra 24 land konkurrerte i den to dager lange konkurransen.
Publisert: Publisert:
Les også

- Gullet snur opp ned på alt

icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Norges lag til kokke-VM vant i kveld selve gullet — Bocuse d'Or - i Lyon, Frankrike.Norges lag er ledet av Ørjan Johannessen. Han hadde med seg assistent Jimmy Øien og trener Odd Ivar Solvold.

— Vi har det kjempebra nå. Det er fantastisk, sier Johannessen på telefon fra gatene i Lyon.

HØY STEMNING: Norges ambassadør Rolf Einar Fife twitret bilde av den norske delegasjonen under finalen tidligere i dag.

USA fikk sølv, mens Sverige fikk bronse i kokkekonkurransen.Inne i salen var det stor spenning mens resultatet ble lest opp av Lyons ordfører.

— Det var så spennende. Jeg hadde klump i halsen da de først ropte opp prisene for beste kjøttrett og beste fiskerett. Når vi ikke var blant dem, tenkte jeg at vi kom på pallen. Og da var det greit, sier Ørjan Johannessen.

I rolig rekkefølge ble bronse, sølv og gull deretter ropt opp.

— Da de ropte opp USA på andreplass, som jeg trodde skulle vinne, da var jeg spent. Jeg tenkte at det var himmel eller helvete - enten førsteplass eller ingenting, sier han.

Så ble det himmel.

Gjestegiveri-barndom

Ørjan Johannessen vokste opp blant gryter og kjevler i familiens eget gjestgiveri i Bekkjarvik i Austevoll. Interessen for matlaging kom tidlig, og i dag er Johannessen igjen på plass i det celebre selskapet Bocuse d'Or i Lyon, også omtalt som kokkekunstens OL eller verdensmesterskap.

Johannessen sier han følte at han og resten av laget leverte varene.

— Vi var superhappy. Vi leverte en supersterk fisk. Og et fantastisk kjøttfat. Vi hadde litt trøbbel med slutten. Men det ordnet seg veldig bra, sier han.

- Det er vill baluba

Austevoll-ordfører Renate Møgster Klepsvik står midt i salen når BT får tak i henne.

— Herregud, det er vill baluba her, er det første hun sier.

— Jeg er så stolt. Jeg har tenkt at Ørjan er verdens beste kokk i mange år allerede. Men at han skulle toppe det her i dag ... noe så fantastisk, sier Klepsvik.

Hun sier at gullet betyr mye for Austevoll, for Vestlandet og for hele Norge.

— Vi befester Norges posisjon som matnasjon. Jeg håper og tror at det har mye å si for rekrutteringen til kokkeyrket, for turismen og ikke minst har det mye å si for vår kjære Ørjan, sier ordføreren.

- Fantastisk prestasjon

Frode Alræk, partner i Søtt+Salt Gruppen i Bergen, dro til Lyon på mandag for å heie på Johannessen og det norske laget.

— Her er det god stemning og hæler i taket, forteller han.

FINISHEN: Ørjan Johannessen (til venstre) og resten av det norske laget legger på mat til Bocuse d'Or-konkurransen i Lyon i dag. Kokker fra 24 land konkurrerte i den to dager lange konkurransen.

Sammen med 400-500 andre nordmenn er Alræk på vei til den norske festen på Brasserie Georges, byens eldste brasserie, for å feire det norske laget – og Ørjan.

— Det er en helt fantastisk prestasjon. Han har holdt på i fire år, så dette står det stor respekt av, sier Alræk.

Perlehøns og ørret

I dag kjempet han mot kolleger fra 23 land i kampen om å smykke seg med den gjeve tittelen verdens beste kokk. I finalen hadde Johannessen og hans lag fem timer og 32 minutter på seg til å tilberede en kjøttrett og en fiskerett.

Årets utvalgte hovedingredienser er perlehøns og ørret.

Med seg på laget har Ørjan Johannessen både medhjelper, assistent og coach. Og i oppladningen til årets konkurranse har han blant annet fått gode råd av trener og ekspertkommentator Johan Kaggestad.

Overfor TV 2 har Kaggestad tidligere sammenlignet kokkenes maraton under Bocuse d'Or med kraftanstrengelsen toppsyklistene må gjennom under etappene i Tour de France.

«Kokkenes Northug»

Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm har tidligere omtalt Johannessen som «kokkekunstens Petter Northug».

Hellstrøm er for øvrig medlem av juryen under årets konkurranse i Lyon og president i Bocuse d'Or Norge.

Her bæres vinnerretter frem for dommerbordet.

— Jeg har aldri sett Ørjan så god som i dag, sier Hellstrøm i en pressemelding.I forrige VM kom Johannessen og hans team på femteplass, en plassering han ikke var fornøyd med.

- God reklame for Austevoll

— Dette er helt fantastisk og veldig god reklame for Austevoll. De er kjempeflinke, sier Helge Møgster, styreleder og storeier i familieselskapet Laco på Austevoll.

Bekkjarvik gjestgiveri med Johannessen i spissen er en stjerne i kommunen, mener Møgster.

— Jeg har spist der mange ganger. De er bare best. Austevollinger er vant med å vinne. Det er i grunnen den eneste kommentaren jeg har.

Og nå: Mer mat

Det norske laget skal onsdag kveld ut for å feire med en festmiddag i Lyon.

— Vi skal ha det kjempegøy. Nå har vi virkelig grunn til å feire. Vi hadde planlagt å gjøre det uansett – det er uansett en seier å være her. Men nå gler jeg meg ekstra, sier Austevoll-ordfører Renate Møgster Klepsvik.

Klepsvik trekker frem bra supportergjengen har vært.

— Supportergjengen vår utrangerer alle andres. Det er så mange som er opptatt av å heie frem Ørjan. Det ble en tårevåt opplevelse da han faktisk tok seieren. I det hele tatt, jeg er så rørt av dette, sier Klepsvik.

Gull nummer fem

MENTAL TRENING: Ørjan Johannessen har ladet opp med mental trening hos Johan Kaggestad før årets kokkemesterskap.

Norge har stolte tradisjoner i Bocuse d'Or de siste par tiårene. Bare gourmetnasjonen Frankrike ligger foran Norge på medaljestatistikken.

Fire ganger har Norge stukket av med gullet, sist i 2009. Frankrike vant forrige gang, i 2013, mens Danmark vant i 2011.

Tidligere gullvinnere fra Norge er Bent Stiansen i 1993, Terje Ness i 1999, Charles Tjessem i 2003 og Geir Skeie i 2009.

Publisert: