Listhaugs asylforslag kan bli skrevet om

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kan bli nødt til å endre flere av de mest kontroversielle innstrammingsforslagene sine. Nå ber hun om arbeidsro.

MÅ SKRIVE OM: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ber om arbeidsro for å omarbeide asylinnstrammingene etter av Venstre sa nei. Foto: STEIN BJØRGE, AFTENPOSTEN

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Onsdag sa stortingsgruppa til Venstre blankt nei til samtlige av Listhaugs 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken. Partileder Trine Skei Grande mener Frp-statsråden går mye lenger enn asylforliket gir rom for.

— Forslagene trekker enigheten altfor langt. De er dårlig utredet, slaktes av en rekke høringsinstanser og bryter med internasjonale konvensjoner og rettsstatsprinsipper, sier Grande til NTB.

Les også

Venstres stortingsgruppe sier nei til Listhaugs forslag

KrF-leder Knut Arild Hareide krever «betydelige endringer».

— Vi kan ikke gå inn for noen forslag som bryter med våre internasjonale forpliktelser. Vi vet at noen av forslagene gjør nettopp det, sier han.

- Ydmyk statsminister

KrF-lederen sier regjeringen nå har to valg:

— Enten må Sylvi Listhaug legge fram nye forslag for Stortinget, eller så må hun invitere de hun har et forlik med, til møter og diskusjoner om hva vi kan bli enige om, sier han.

Tirsdag - samme dag som høringsfristen utløp - sendte statsminister Erna Solberg (H) tekstmeldinger og brev til de parlamentariske lederne, der hun åpner for samtaler om asylinnstrammingene. Dagen etter tok hun avstand fra deler av Listhaugs ordbruk, i en opphetet spørretime på Stortinget.

— Det var en ydmyk statsminister som erkjente at regjeringen ikke har gjort en god nok jobb, sier Hareide til NTB.

Les også

Sp ber regjeringen om nye asylsamtaler

Endringer

Nå erkjenner Høyres parlamentariske leder Trond Helleland at det må endringer til for at regjeringens innstrammingsforslag skal få flertall.

— Svært mange av forslagene må gjennomføres, men Høyre er åpne for justeringer, sier Helleland, som medgir at han er overrasket over at Venstre sier nei til samtlige forslag.

— Det er trolig en markering av at de ikke støtter helheten i forslaget som er sendt på høring. Jeg ser fram til fortsatte samtaler om dette videre, sier han.

Les også

Venstre-opprør mot Sylvi Listhaug og Frp

Ber om ro

Innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fastholder at det er helt nødvendig å stramme inn.

— Vi er nå opptatt av å få arbeidsro og gå gjennom høringsuttalelsene før vi kommer tilbake til Stortinget med nødvendige innstrammingsforslag, heter det i en skriftlig uttalelse fra statsråden til NTB.

Hun viser til at det i januar i fjor kom 2.000 flyktninger og migranter til Hellas fra Tyrkia. I år var tallet 60.000.

— Vi kan ikke sitte i Norge og vente på en ny tilstrømming som i fjor høst, vi må handle nå. Derfor burde ikke min eller andres retorikk være det sentrale, men tvert imot hva vi kan bli enige om for å forhindre at UDIs anslag på opp mot 60.000 asylsøkere blir en realitet, framholder Listhaug.

- Sammenbrudd

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener et «sammenbrudd av tillit» nå manifesterer seg på borgerlig side.

— Når et av støttepartiene etter seks uker avviser alt i høringsforslaget, er det et uttrykk for at det har skjedd noe med tilliten, sier Støre. Han understreker at Ap er beredt til å samtale med regjeringen om innstramminger, selv om partiet allerede har varslet at de går imot to av forslagene.

Senterpartiet har også kritisert enkelte av forslagene, men også partileder Trygve Slagsvold Vedum er innstilt på å fortsette dialogen med regjeringen. Han frykter at Venstres nei vil gjøre at det tar lengre tid å få på plass det han beskriver som nødvendige endringer i asylpolitikken.

— Det er useriøst av Venstre å hoppe av når vi nå nærmer oss iverksettingsfasen, sier Vedum. (NTB)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Det er ikkje mange stader det er lov å bygga og bu på Vestlandet lenger

Mellom strandsona, faresoner for ras, kulturminne og flodbølgjer er det ikkje mange stader det er lov å bygga og bu…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Stenger ADO Arena på grunn av koronasmitte

  2. Johannes (25) prøvde å ta sitt eige liv. No har han ein viktig bodskap han vil dele med andre.

  3. 23 års arbeid ligg bak OL-eventyret. – Vil heller dela dette med mor mi enn ein tilfeldig trenar

  4. Sylvi Listhaug «mister nattesøvnen» av MDG. Her får hun svar.

  5. Santiago (1) ble meid ned av elsparkesykkel. Føreren stakk fra stedet.

  6. – Du trenger ikke gå på de aller høyeste toppene for å få råflott utsikt