Svartelister hagemøbler fra Skeidar

Skeidar-butikkene selger hagemøbler laget av tømmer fra regnskogen i Indonesia. Nå oppfordrer Regnskogfondet folk om å boikotte varene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

— Skeidar er dessverre blitt en sinke i miljøklassen. De er den eneste store kjeden som fortsetter å selge hagemøbler laget av regnskogtømmer, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

Ikke godkjent

Det er salget av hagemøbler laget av tresorten Meranti som har brakt Skeidar øverst på organisasjonens svarteliste.

Trevirket i disse møblene er ikke godkjent etter FSC-standarden, som er den internasjonalt aksepterte sertifiseringen av skogprodukter.

— Vi kan dokumentere at det har foregått ulovlig hogst i området der trevirket kommer fra, og det er også alvorlige konflikter med lokalbefolkningen. Folk bør derfor unngå å kjøpe disse møblene, sier Løvold.

Var i tvil

Innkjøpssjef Tom Levorstad i Skeidar AS sier til BT at de er klar over at sertifisering mangler.

— Vi var en stund i tvil om vi skulle fortsette å selge disse møblene. Men etter anbefaling fra Bellona som har laget en miljøstatus for oss, bestemte vi oss for likevel ikke å hoppe av. Leverandøren har nå startet arbeidet med nødvendig sertifisering, sier Levorstad.

Regnskogfondet hevder imidlertid at de omstridte Skeidar-møblene ikke vil bli sertifisert på lang tid.

Kundeflukt?

Daglig leder Lars Løvold viser til en fersk kartlegging av årets hagemøbler i regi av flere miljøorganisasjoner, og gleder seg over omtrent alle de store forhandlerne nå har droppet hagemøbler laget av regnskogtømmer.

Skeidar har 38 utsalg rundt om i landet. Innkjøpssjef Tom Levorstad liker dårlig den negative oppmerksomheten selskapet får gjennom Regnskogfondets kampanje.

— Frykter dere oppfordringen vil slå ut i kundeflukt?

— Vi får se hva som skjer. Vi ønsker at våre kunder skal være miljøbevisste, og i denne saken er det ulikt syn mellom oss og Bellona på ene siden og Regnskogfondet på den andre, sier Levorstad.

Byggevarekjeder

Innen byggevarebransjen ligger kjeder som Byggeriet, Neumann Bygg/Idé og Interiørland dårlig an. De har ifølge Regnskogsfondet ikke gjennomført vesentlige tiltak for å hindre at de selger ødelagt regnskog. Regnskogsfondet har et klart mål med å henge ut syndebukkene.

— Markedet er uoversiktlig for den vanlige forbruker. Vi ønsker å veilede forbrukerne slik at de vet hvor de kan handle trygt. Dessuten vil vi legge et press på kjeder og forhandlere som selger produkter som ikke er sertifisert, sier leder Lars Løvold. Ved kjøp av parkett laget av tropiske treslag er det stor fare for at forbrukerne går i fellen ifølge Løvold.

— Forbrukerne kan ikke stole på at parketten de kjøper er tatt ut på en forsvarlig måte. Det er ekstremt stor sannsynlighet for at den er hentet fra utrydningstruede skogområder, hevder Løvold.

På rett vei

Blant dem som er på rett vei ifølge Regnskogfondet, finner vi Byggmakker, Coop og Maxbo/Smart. Innen salg av hagemøbler ligger IKEA, Big, Bohus, A-møbler, Maxbo og Møbelringen godt an.

— Ikke alle kjedene har vært klar over problemet. Vi har gjort dem oppmerksom på det. Regnskogsfondet og miljøbevegelsen har bidratt til økt bevisstgjøring og forbrukerne spør i større grad etter produkter de trygt kan kjøpe med tanke på miljøet. Det har vært store endringer innen hagemøbelmarkedet de siste årene. Nå håper vi å påvirke byggvarebransjen også, sier Lars Løvold.

SKEIDAR PÅ FY-LISTE: Regnskogsfondet har laget en ja-liste og en fy-liste over butikker og kjeder som selger hagemøbler i Norge. Blant verstingene ifølge Regnskogsfondet er møbelkjeden Skeidar.
Publisert