- Norske kunder betaler for mye for bredbånd

Forbrukerrådet hevder de norske prisene er tre ganger så høye som i Sverige.

VIKTIG: Bredbånd er en viktig infrastruktur for både bedrifter og vanlige forbrukere, og stadig flere strømmer film-og TV over bredbåndsforbindelsen. Foto: Geir Amundsen

  • Geir Amundsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

For dårlig konkurranse. Tre ganger så høye priser som i Sverige. Det er mye som ikke fungerer i det norske bredbåndsmarkedet, mener Forbrukerrådet.

— Bredbåndleverandørene tjener penger som aldri før, samtidig som prisene er på stedet hvil og helt like mellom de store selskapene. Når vi i tillegg ser at prisene ofte er tre ganger så høye som i Sverige, er det på tide å se på eventuelle tiltak som kan bedre bredbåndstilbudet, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

TALLENES TALE: Forbrukerrådet viser til denne grafen fra EU som tar utgangspunkt i prisen på tjenester som kobler sammen internettilgang, (fast)telefoni og TV. Kilde: Digital Agenda Scoreboard

Han etterlyserstørre politisk vilje til å skape et bredbåndsmarked som tar mer hensyn til kundene og valgfriheten i markedet.Dette kommer frem i Forbrukerrådets innspill til regjeringens arbeid med plan for elektronisk kommunikasjon, den såkalte Ekomplanen, som skal behandles politisk i Stortinget neste år.

Er du fornøyd med bredbåndstilbudet der du bor? Svar i pollen nederst i saken!

Les også

Norge er dårligst på bredbånd i Skandinavia

Vil ha slutt på koblingssalg og etterlyser pristjeneste

MISFORNØYD: Finn Myrstad i Forbrukerrådet er kritisk til konkurransen i bredbåndsmarkedet. FOTO: Kjell Håkon K. Larsen

Forbrukerrådet mener en god start vil være å få avskaffet tvunget koblingssalg av bredbånd og TV, og de venter også utålmodig på at Nkom skal lansere en ny og forbedret versjon av priskalkulatoren telepriser.no.— En prissammenlikningstjeneste for mobil- og bredbåndstjenester gjør det mulig for forbrukerne å få nøytral og god informasjon.Samtidig som den vil være med på å synliggjøre de begrensede valgmulighetene som eksisterer i dette markedet, sier Finn Myrstad.

  • Irriterer du deg over at du må kjøpe TV for å bredbånd? Hilde må fortsatt kjøpe TV-pakke for å få bredbånd

- En unyansert påstand

Hos Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom, tidligere Post- og teletilsynet) som regulerer det norske bredbåndsmarkedet, kjenner man seg ikke igjen i Forbrukerrådets prisbeskrivelse.

UNYANSERT: Avdelingsdirektør Irene Åmot i Nkom deler ikke Forbrukerrådets oppfatning om prisforskjeller. FOTO: Nkom

— Det er en unyansert påstand. Tall vi har fra de andre OECD-landene viser at prisforskjellene jevnt over er langt mindre, sier avdelingsdirektør Irene Åmot i Nkom.På spørsmål om Nkom kan tallfeste eller antyde forskjellen mellom norske og svenske bredbåndspriser, svarer Åmot at man ikke har finregnet seg ned til noen konkrete tall på dette.

— Det er dessuten viktig å være klare over det er snakk om to vidt forskjellige forretningsmodeller. I Sverige har eksempelvis staten bygd bredbåndsinfrastruktur for over fem milliarder svenske kroner, mens det i Norge er markedsaktørene selv som har stått for det meste av utbyggingen.

Mener Canal Digital og Get driver ulovlig koblingssalg

Innrømmer at valgmulighetene kan være reduserte

- Forbrukerrådet hevder at det i mange områder i realiteten er lokale bredbåndsmonopoler?

— Vi ser selvsagt at valgmulighetene er reduserte i områder der en aktør bygger ut fibernett til husstandene og ingen andre aksessteknologier er tilgjengelig, men dagens regulering åpner ikke opp for å regulere på regionalt nivå, kun nasjonalt.

Åmot kan fortelle at Nkom på nytt vil vurdere om det er nødvendig med en geografisk oppdeling av markedet når de nå i høst skal i gang med ny vurdering av reguleringsbehovet i bredbåndsmarkedene.

Er du fornøyd med bredbåndstilbudet der du bor? Svar i pollen nederst i saken!

Les også

Så lite ser de unge på TV

Opplever at kundene er fornøyde

KRITISK: Torgeir Waterhouse i IKT Norge er kritisk til en nye prissammenligningstjeneste og mener den må være langt bedre enn telepriser.no var. FOTO: IKT Norge

— Jeg stiller spørsmål ved Forbrukerrådets fokus på at norske bredbåndskunder er så misfornøyd. Vi opplever snarere at veldig mange er fornøyde med bredbåndstilbudet. Så vil det nødvendigvis være slik i et land med Norges geografi og spredte bosetning, at ikke alle vil ha like mange alternativer, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.Waterhouse mener en mer omfattende regulering ikke er veien å gå, men at utbyggerne selv må velge forretningsmodell. Så får heller konkurransemyndighetene følge med å gripe inn der konkurransen ikke fungerer.

- Det viktigste myndighetene kan gjøre er å få ned utbyggingskostnadene på kommunalt nivå der det i dag ofte er altfor dyrt å grave og legge bredbåndskabler.

Mener Canal Digital og Get driver ulovlig koblingssalg

Regjeringen ser på nye reguleringsmuligheter

BEGGE DELER: Statssekretær Reynir Jóhannesson er opptatt av å ta hensyn til både utbyggere og forbrukerne. FOTO: Olav Heggø/Fotovisjon

— Regjeringen er opptatt av at det skal være god og sunn konkurranse i fibermarkedet, men det er inntil videre ikke besluttet å endre dagens regulering av markedet, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet Reynir Jóhannesson (Frp).Han forteller at målet med Ekomplanen er å gi forutsigbare rammevilkår for en bransje som investerer mange milliarder hvert eneste år.

Samtidig skal myndighetene ivareta forbrukernes interesser, og det er selvsagt viktig at det er tilstrekkelig med konkurranse i markedet.

Nå kommer superbredbånd

Få også med deg disse sakene:

Nå kommer superbredbånd

Les også

Store pris- og kapasitetsforskjeller på mobilt bredbånd

Hilde må fortsatt kjøpe TV-pakke for å få bredbånd

Publisert
  1. Forbrukerrettigheter
  2. Bredbånd
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Fem ting du bør vite om smarte strømmålere

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN