Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft

Etter massiv motstand fra kommunene vil regjeringen skrote NVEs forslag om en nasjonal ramme for vindkraft på land. – Vi er lettet, sier ordføreren i Masfjorden.

Publisert Publisert

NY VIND: Ordfører Karstein Totland håper vindmøllene i Fjonfjella nå blir uaktuelle. Foto: Roar Christiansen

  1. Leserne mener

– Det skulle være et konfliktdempende tiltak, det har det ikke vært med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Statsministeren gjør dermed alvor at det hun allerede i august sa i Bergens Tidende om at det var aktuelt å skrote den omstridte planen.

Nyheten kom likevel som en overraskelse på den store energikonferansen som pågår på Fornebu torsdag og fredag.

– Sjikane i debatten

I møte med journalister sa olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) at debatten om planen har vært full av følelser og at det «tok helt av» de siste månedene.

–Det er bra med engasjement, men det går en grense. Når det går ut over enkeltpersoner og blir sjikane, er det gått for langt, sier Freiberg, med henvisning til mange av debattene på sosiale medier.

Det er kommet over 5000 høringssvar om forslaget til nasjonal ramme for vindkraftutbygging på land, som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) la frem i april.

Der pekte NVE ut 13 områder som direktoratet mener er de mest egnede for vindkraft på land. Fire av disse ligger helt eller delvis i nye Vestland fylke.

Nei fra 48 kommuner

49 kommuner sier klart nei til vindturbiner, blant dem samtlige kommuner i Vestland fylke som er berørt av den nasjonale rammen, mens tre kommuner er skeptiske.

I Masfjorden var Fjonfjella vest for E39 utpekt som velegnet for vindkraft.

Noen grunneiere var positive, men kommunestyret sa klart nei. Nå kjenner ordfører Karstein Totland (H) på lettelse:

– Regjeringen begynte i feil ende med denne planen. Det kjentes som de gikk til krig, og det hadde ingen hensikt å fortsette, sier han.

IKKE HER: – Bygg vindmøller der kraften trengs, sier ordfører Karstein Totland i Masfjorden. Foto: Tor Høvik

– På platå bak Ulriken

Vindmøller i Fjonfjella betyr ikke bare veiutbygging langt til fjells og 250 meter høye møller med blinkende lys.

For å få kraften ut av området, kreves det to nye monsterlinjer, påpeker ordføreren.

– Hvis vi må ta en nasjonal dugnad for dette grønne skiftet, kan de begynne med vindkraftutbygging der kraften trengs. Oslo-marka er en mulighet. I Bergen har de et glimrende platå bak Ulriken, sier Totland.

– Bra for oss

– Regjeringens beslutning er bra for oss, sier Hallvard Oppedal (Sp), ordfører i Gulen.

Gulen ligger innenfor ett av de 13 områdene NVE anbefalte for utbygging.

I Gulen har NVE gitt konsesjon til vindmøller på Dalsbotnfjellet, ved innseilingen til Sognefjorden. Klagesaken ligger hos olje- og energiministeren.

– Når det gjelder fremtidige konsesjonssøknader er det en fordel at planen blir skrotet, sier ordføreren.

LETTET: Ordfører Hallvard Oppedal fryktet vindkraftplanen ville gjøre at flere selskaper ville reist vindmøller i Gulen. Foto: Tor Høvik

Vil møte statsråden

Oppedal har fått signaler om at selskapet Norsk Vind Energi vil ta opp igjen planene om vindmøller på Sandøy. Her var det tidligere avslått å gi konsesjon.

Oppedal sier han nå vil be om et møte med olje- og energiministeren om klagesaken om Dalsbotnfjellet som ligger på statsrådens bord.

På vent

Alle konsesjonssøknader om vindkraft som ligger til behandling hos NVE, har ligget på vent under høringsrunden.

Nå er ventetiden ytterligere forlenget inntil det kommer en avklaring på endringer i konsesjonssystemet, varsler olje- og energiministeren.

– Vi gikk ut og spurte om det er klokt å ha utpekte områder for vindkraftutbygging. Det har vi fått et klart og tydelig svar på, sier Freiberg.

Han sier også a takten i vindkraftutbyggingen kommer til å bli vesentlig lavere i fremtiden, og at regjeringen nå vil gjennomgå hele konsesjonssystemet.

– Ikke bortkastet

–Tidsfrister, involvering av kommunen og detaljnivået er ting som vi vurderer om det er grunnlag for å se på og gjøre bedre enn i dag, sier Freiberg.

Han avviser at arbeidet med nasjonal ramme, og ressursene som har vært brukt for å lage planen, har vært totalt bortkastet.

– Det kan godt være det faglige grunnlaget kan komme til nytte ved fremtidige konsesjonssøknader, sier Freiberg.

– Fått bedre kunnskapsgrunnlag

NVE-direktør Kjetil Lund synes heller ikke arbeidet som direktoratet har gjort med planen og vindkraftkartet har vært bortkastet.

– Med alt engasjementet som kartet har skapt, er det fullt forståelig at man ikke vil basere det videre arbeidet på dette kartet. Det vesentligste med nasjonal ramme er at vi nå har et vesentlig bedre kunnskapsgrunnlag om vindkraft, sier Lund.

ETTERLYSER: Helene Ødven i Bergen og Hordaland Turlag etterlyser en mer overordnet vindkraftpolitikk. Foto: Bård Bøe

Frykter nye runder

Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, synes ikke det er entydig positivt at regjeringen har droppet vindkraftplanen.

Planen sa samtidig at store områder, som Stølsheimen, er uegnet for vindkraft. Slik status kunne gitt grunnlag for tidlig avslag av konsesjonssøknader.

– Nå risikerer vi at konsesjonsprosessene for disse områdene settes i gang igjen, sier hun.

«Fantastisk nyhet»

Ødven mener dagens melding fra olje- og energiministeren er for lite ambisiøs.

– Det ser ut som de bare vil flikke på det gamle lovverket. Vi savner den overordnede politikken, sier hun og utdyper:

– Vi har etterlyst en nasjonal landskapsplan og en metode for å fastsette verdien av urørt natur. Og det store spørsmålet: Skal vindkraft på land være noe Norge satser på? Der hadde vi gjerne sett at regjeringen kom med en stortingsmelding.

Den Norske Turistforening (DNT) mottok regjeringens avgjørelse med glede på Energidagene til NVE torsdag.

– Dette er en fantastisk nyhet. Debatten har vært altfor polarisert fordi folk opplever at de ikke blir lyttet til. Jeg håper vi kan bruke mer innestemme i debatten om vindkraft i tiden som kommer, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

– Tilbake til anarkiet?

La Naturen Leve, som er en kampanjeorganisasjon mot landbasert vindkraft, er usikker på konsekvensene av beslutningen.

– Er vi nå på full fart tilbake til det gamle anarkiet der vindkraftutbyggerne kan gå ut i naturen nesten hvor som helst der det finnes vind, kraftnett og villige grunneiere, spør styremedlem Sveinulf Vågene.

Han mener det også er usikkert hva kunnskapsgrunnlaget fra nasjonal ramme skal brukes til.

– Vil vi nå få et hardkjør med økonomiske gulrøtter til kommuner og grunneiere slik at vi tar enda et skritt mot å gjøre vår natur og våre livsrom til en økonomisk handelsvare for kraftbransjen, sier Vågene.

I Sogn og Sunnfjord er det også stort engasjement rundt vindkraftplaner.

– Det er demokratisk feil å legge vekk nasjonal vindkraftramme. Her hadde vi sjansen gjennom en åpen og bred prosess å avgjøre hvor vi skal ha vindkraft. Tusenvis av mennesker har tatt denne invitasjonen på ramme alvor og lagt ned et stort arbeid i høringsuttalelser, sier Ingunn Kjelstad, leder i informasjonskomiteen mot vindkraft i Fjaler, Gaular, Hyllestad og Høyanger.

Hun tror prosessen ble avblåst fordi høringen har avdekket massiv motstand mot utbygging.

Publisert