- Hovedmålet var Gro og Støre

Avhør av Anders Behring Breivik offentliggjort.

Publisert Publisert
  • NTB
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Et av Anders Behring Breiviks hovedmål på Utøya var å drepe utenriksminister Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland. Det fremgår av politiavhørene som VG gjengir fredag.

Jonas Gahr Støre og Ap-veteran og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland beskriver han ifølge VG som «Kategori A-forrædere».

Les også

[No available link text]

Også AUF-leder Eskil Pedersen ble vurdert som et mål. Han forteller at Utøya var «plan B».

— Ville filme

Breivik har forklart at han ikke hørte bomben i regjeringskvartalet eksplodere, men at han antar det skyldtes bråk fra kasser som falt ned i bagasjerommet i bilen han kjørte. Han fryktet at bombeaksjonen hadde vært mislykket, men kort tid etter hørte han P4 melde at det hadde vært en eksplosjon i Oslo sentrum.

Breivik har ifølge VG forklart at han planla å filme drapene av dem han omtaler som forræderne, med mobiltelefon. Tanken var å laste videoene opp på internett og sende dem til 20 nyhetsbyråer, men filmplanene ble skrinlagt etter samtaler med ansatte i mobilbutikker.

Breivik skal under et politiavhør ha skrevet ned en tale han hadde planer om å lese opp under likvideringene. Innholdet i talen dreier seg i hovedsak om hans ideologi og organisasjonen Knights Templar.

Breivik har forklart at han under massakren på Utøya lurte på om han ville overleve og vurderte å ta sitt eget liv.

Vektlegger informasjon

VG bruker elleve sider på å gjengi det den omtaler som sentrale deler av forklaringene. På en hel side forklarer ansvarlig redaktør Torry Pedersen hvorfor avisa har valgt å gjengi noen detaljer og utelate andre. Detaljerte beskrivelser Breivik selv har gitt rundt drapene er utelatt. Det samme er massedrapsmannens egne ord og utlegninger om sine ideologiske synspunkter.

— Det er første gang offentligheten får «høre» Breiviks egen stemme og ordvalg. Disse ordene er ikke fasiten rundt hva som skjedde 22. juli, men er en viktig del av det å få klarhet i det faktiske hendelsesforløpet, skriver Pedersen og understreker at avisas linje er å vektlegge informasjon og dokumentasjon, ikke det spekulative.

Anders Behring Breivik har til nå gjennomført 18 avhør på til sammen 130 timer, skriver avisa.

breivik.jpg

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet leter etter to personer etter kollisjon i Fana

  2. Familien brukte seks måneder og 70.000 kroner på å bli kvitt skabb. - Jeg tør ikke tenke på at vi kan bli smittet igjen.

  3. – NRKs «Innafor» bommer grovt, igjen

  4. Koronavaksine kan være klar i november

  5. – Som lærer tar jeg ansvar ved å teste meg ofte

  6. Han var en raus person