- Einar Gelius har søkt permisjon

Einar Gelius har søkt permisjon fra jobben som prest i Vålerenga menighet og er ute av tjeneste fra og med tirsdag denne uken.

Publisert Publisert

  • Aftenposten.no
  • Lars Inge Staveland
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har i et brev gjort det klart for Einar Gelius at han vil anbefale Oslo bispedømmeråd å avskjedige ham, skriver aftenposten.no.

Biskopen vil også foreslå at bispedømmerådet suspenderer Gelius frem til avskjedssaken er avgjort, skriver Vårt Land.

Ifølge NRK skal det være ekstraordinært bispedømmerådsmøte 29. november. Bispedømmerådsleder Harald Hegstad sier til Vårt Land at det ikke er sendt ut innkalling til møte i bispedømmerådet denne datoen, men han vil ikke kommentere om det er planlagt noe ekstraordinært møte.

Vært inne på teppet

Gelius skal ha vært inne på teppet hos biskopen minst fem ganger. Etter det Vårt Land kjenner til, har det vært et ønske fra kirken å finne en mindre konfliktfylt løsning enn avskjedigelse.

Fram til 1989 var det nesten umulig å avsette prester i Den norske kirke, fordi de var beskyttet av statusen som embetsmenn. Gelius er tjenestemann, og derfor vil tjenestemannsloven gjelde. Her heter det at atferd som bryter ned den nødvendige aktelse kan være grunnlag for avskjedigelse. Det blir spekulert i om dette er en aktuell paragraf i Gelius-saken.

Einar Gelius er i Finnmark, og vil ikke kommentere avskjedssaken mot ham, utover å bekrefte at han er i samtaler med biskop Kvarme, skriver VG Nett.

Vil ikke bekrefte

Tirsdag kveld ville ikke Biskop Ole Christian Kvarme bekrefte eller avkrefte om sokneprest Einar Gelius blir avskjediget.

— Jeg er i samtaler med Einar Gelius. Innholdet i de samtalene er naturligvis mellom ham og meg nå. Utover det kan eller ønsker jeg ikke å kommentere dette.

— Hva er din kommentar til at NRK melder at Kirken vil reise avskjedssak mot Gelius?

— Jeg har sagt det samme til NRK som jeg har sagt til deg nå.

- Barnslig

Leder i Oslo bispedømmeråd, Harald Hegstad, bekrefter overfor Aftenposten.no at han er kjent med saken.

— Hvis det skal bli en avskjedssak må biskopen fremme den, sier Hegstad. - For øvrig har jeg tillit til at biskopen håndterer dette på en god måte.

Prest og artist Bjørn Eidsvåg har uttalt seg kritisk om Gelius sex-bok. Men kaller det barnslig av Kirken å avskjedige ham for det.

— Å avskjedige Gelius pga. den boken er rett og slett barnslig, gi han teologisk etterutdanning og et Cupido-abonnement, skriver han på Twitter.

TWITREBJØRN: - Å avskjedige Gelius pga. den boken er rett og slett barnslig, gi han teologisk etterutdanning og et Cupido-abonnement, skriver Bjørn Eidsvåg på Twitter. Foto: Scanpix

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Første korona­tilfelle på Voss sidan mars: – Har køyrt bil aleine heile vegen

  2. – Han vil komme inn med stort humør

  3. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  4. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  5. Ingebrigtsen kan bli Brann-trener denne helgen

  6. – Vi er bekymret. Neste uke kan bli krevende.