Det er NRK som har snakket med vitnet Roald, som bare omtales ved fornavn.

— Bussen sto skjevt i veibanen, så vi trodde det var snakk om en ulykke. En person fra bilen foran oss sto foran bussen og så inn gjennom døra til bussjåføren, forteller mannen, som var i den tredje bilen som kom til åstedet på fylkesvei 53 ved Holsbruvatnet i Årdal.

Gikk fram og tilbake

Vitnet forteller at han så en mørkhudet mann gå frem og tilbake i bussen - og at han på det tidspunktet fortsatt trodde det var snakk om en ulykke. Sammen med samboeren tok han seg inn i bussen.

— Jeg ser først jenta ligge i midtgangen, og skjønner at her er det snakk om noe annet enn en bussulykke. Det så ille ut, forteller Roald. De så også den drepte sjåføren, men ikke den tredje døde. De to forsøkte å ta kontakt med sørsudaneren.

- Tok seg til halsen

— Vi forsøkte å snakke med ham og spurte om han trengte hjelp. Da tok han seg til halsen. Vi trodde han hadde vanskelig for å puste og gikk imot ham da han løftet en kniv og kom imot oss, sier Roald, som deretter gikk ut av bussen og ventet på nødetatene.

Til VG forteller Geir Kjørum og Reidar Bjørke - de to første som kom til stedet - at det gikk minst 30 minutter før ambulanse og brannvesen kom til stedet.

— Det er den lengste halvtimen i mitt liv. Frykten for at gjerningsmannen plutselig skulle stikke av og komme opp av en grøft var der hele tiden, sier Kjørum.