Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil helst bli kalt Støre i formelle sammenhenger, mens Senterpartiets landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum bruker to etternavn.

Praksisen deler han med partifelle og statsrådskollega Ola Borten Moe, mens forsvarsminister Espen Barth Eide ber pressen sløyfe «Barth». Helseministerens bindestrek gjør det naturlig å skrive Strøm-Erichsen om Anne-Grete, men hva heter egentlig Venstres leder? Fasiten kommer senere.

Ulik praksis

Praksisen varierer fra kjendis til kjendis også utenfor politikken. Artisten Tone Damli Aaberge er ikke engang enig med seg selv. På bloggen sin heter hun Tone Damli, mens hun på Twitter presenterer seg som Tone Damli Aaberge.

Komiker Espen Beranek Holm foretrekker etter sigende begge navn, i likhet med skuespillerne Cleve Broch, Bolsø Berdal, Dahl Torp, Baasmo Christiansen og Fausa Aurvåg.

Men er de i sin fulle rett til å forlange en så rundhåndet omtale? Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen har svaret klart.

— Navneloven skiller mellom etternavn og mellomnavn. Men loven legger ingen føringer for hva den enkelte ønsker å bli kalt til vanlig. I praksis blir det derfor opp til hver og en å avgjøre dette, sier han til NTB.

Utne vet ingen annen råd enn å spørre personen det gjelder hva vedkommende ønsker å bli kalt. Så enkelt og så vanskelig. Ja, faktisk er det enda vanskeligere.

— Det finnes jo dem som har doble etternavn. Ofte er disse forbundet med en bindestrek, men slett ikke alltid. OL-vinner Eirik Verås Larsen har et dobbelt etternavn som kan spores et stykke tilbake. Og da har man ikke noe valg. Et mellomnavn kan man velge å droppe, men etternavnet må brukes.

Likestilling

Også i idretten hersker det en smule anarki på navnefronten. Fotballspilleren Per Ciljan Skjelbred omtales ofte bare som Ciljan, mens Edvald Boasson Hagen, Liv Grete Skjelbred Poiree og Kjersti Tysse Plätzer helst bruker dobbeltnavnet.

Sportsjournalistikken etterlater seg et inntrykk av at bruken av to navn brer om seg. Og slik forholder det seg faktisk, sier Utne.

— Etter navneloven fra 1923 var det ikke lov å ta doble etternavn. Det ble ansett for å være upraktisk og et brudd på norsk navneskikk. Så ble loven endret i 2003 og nå er dette tillatt igjen, sier navneforskeren.

Han var selv med å utmeisle den nye navneloven og sier endringene kom som et resultat av likestilling.

— Tidligere var ikke mellomnavn så viktige, det var slektsnavnet på farssiden som betød noe. Nå har mellomnavnet en større betydning fordi mange vil vise tilknytning både til mors og fars slekt, sier han.

Samtidig er navnebruk et spørsmål om hensiktsmessighet. Iallfall for pragmatiske journalister. Venstre-leder Trine Skei Grande svarer slik når vi spør hva hun foretrekker å bli kalt:

— Egentlig er det Grande, men alle skriver Skei Grande, så du må vel gjøre det du også. (©NTB)