Krekar nekter straffskyld

Han hevder han bare har redegjort for islams syn på problemstillinger han er blitt forelagt.

Publisert Publisert

NEKTER STRAFFSKYLD: Mulla Krekar og hans forsvarer Brynjar Meling da rettssaken startet i Oslo tingrett onsdag. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mulla Krekar nekter straffskyld når rettssaken mot ham starter i Oslo tingrett onsdag.

Krekar — hvis egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad - står tiltalt for å ha oppfordret til terrorisme, blant annet gjennom selvmordsangrep i Irak og mot amerikanske interesser og personell. Påtalemyndigheten mener dessuten at uttalelsene Krekar kom med da han under et pressemøte ble spurt om utvisningssaken mot seg, var ulovlige trusler mot Stortinget, norske myndigheter og Høyre-leder Erna Solberg.

— Nei, jeg er ikke skyldig. Det jeg har sagt, vil jeg si igjen uten forandring, sa Krekar da han ble spurt om han erkjente straffskyld etter tiltalen.

Ifølge advokat Brynjar Meling har Krekar kun gitt en slags religiøs konsekvensanalyse og redegjort for islams syn på problemstillinger han er blitt forelagt.

Alvorlig frykt

Statsadvokat Marit Bakkevig er grunnleggende uenig i dette. Uttalelsene til Krekar er egnet til å skape alvorlig frykt i det norske samfunnet. Hensikten var å hindre norske myndigheter i å utøve sin myndighet, og uttalelsene er derfor straffbare etter loven, mener hun.

Under et møte i Oslo med internasjonal presse 10. juni 2010 sa Krekar ifølge tiltalen blant annet: «Erna Solberg sier, kast ut mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke. Al-Qaida, Ansar al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin».

Høyesterett stadfestet i 2007 vedtaket om å utvise Krekar fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. Vedtaket er imidlertid ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke får dødsstraff.

Sharia sentralt tema

Flere av uttalelsene påtalemyndigheten mener er ulovlige trusler og oppfordring til og forherligelse av terrorhandlinger, ble fremsatt på nettet og retter seg både mot enkeltpersoner og mot den amerikanske tilstedeværelsen i Irak.

— Vi er åpenbart uenige i at dette var nær sagt religiøse analyser. Det er derfor vi har tatt ut tiltale. Det står ingenting direkte i Koranen om sharialovgivning. Den er noe som er utledet av diverse andre skrifter, sier Bakkevig til NTB.

Et sentralt bevistema under hovedforhandlingen knytter seg til nettopp sharia og jihadisme. Seniorforsker og ekspert på internasjonal terrorisme Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal føres som sakkyndig vitne.

— Selv om ytringsfrihet er et høyt verdsatt gode, har samfunnet rett til å sette grenser og reagere mot ytringer som er ulovlige. I vurderingen om tiltaltes utsagn er straffbare, er det av stor betydning i hvilken sammenheng de er fremsatt, sa Bakkevig i sitt innledningsforedrag.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Sommeren på vei tilbake: - Kan bli 20 grader i Bergen fra onsdag

  2. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  3. Beboere oppgitt over økt omkjøring i trange gater langs fjellsiden

  4. Fløyfjellstunnelen åpen igjen

  5. Dansk trener med stor suksess i England: Klubben kan rykke opp etter 73 år utenfor toppdivisjonen

  6. Bare sekunder før beistet nådde frem, fikk vi kastet oss ut i skogen mens kolossen sto der og brølte