Grete Knudsen fyrer løs mot Ap-topper i ny bok

BOKKLAR: Grete Knudsen kommer onsdag med sin biografi.
  • Gro var konspiratorisk, Jens var unnvikende og Jonas drev solospill i EU-forhandlingene. Dette, og mer til, serverer Grete Knudsen i sin biografi som kommer ut i morgen, knapt fire uker før Arbeiderpartiets skjebnevalg.
  • Terje Valestrand
  • Anders Haga
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Den tidligere statsråden fra Bergen legger ikke fingrene mellom når hun omtaler flere av sine tidligere partifeller på toppen i Ap, fra hennes tid som toppolitiker. Hun var i konflikt med mange av de sentrale lederne, om vi skal tro biografien. «Basketak» heter den, og er ført i pennen av pensjonert BT-journalist Olav Johannes Garvik.

Uvanlig frisk biografi

- EINSTØING: Hallvard Bakke

BT kjenner deler av innholdet i boken, og kan bekrefte at dette er en ganske annen type politisk biografi enn de vi er vant med her i landet. Vanligvis skriver avgåtte politikere mest om egne bragder, og litt småpent om andre, både motstandere og medarbeidere.Grete Knudsen går en annen vei, hun klasker til mot partifeller hun styrte landet sammen med på 1990-tallet.

- SNAKKER USANT: Grete Faremo.

Om Hallvard Bakke, som hun representerte Hordaland sammen med på Stortinget i en årrekke, skriver hun: Han var en einstøing som jeg knapt noen gang var på bølgelengde med.Også daværende, og nåværende, justisminister Grete Faremo får gjennomgå, særlig fordi hun kjente til POTs overvåking av Berge Furre, mens han gransket nettopp POT. Faremo snakker usant når hun hevder at hun ikke visste, skriver Knudsen.

Grete Faremo har i dag svart på beskyldningene i boken. I en epost til Bergens Tidende, sier hun følgende:

— Her vet Knudsen at hunfremsetter påstander som ikke stemmer og som er uten rot ivirkeligheten.

Utilnærmelige Gro

- IKKE FORTROLIG: Gro Harlem Brundtland

Grete Knudsen kom aldri inn i Gro Harlem Brundtlands indre krets, noe hun gjentar ofte i boken. Hun beskriver Gro som en som ikke inviterte til fortrolige samtaler. Blant annet fikk Grete aldri noen forklaring på hvorfor Gro valgte å dele Sosialdepartementet i to, og oppnevne en egen helseminister, da Grete Knudsen ble sosialminister i 1992. Hun har imidlertid en mistanke om at det var deres uenighet i en del etiske helsespørsmål.Knudsen legger heller ikke skjul på at når hun fikk sine posisjoner i partiet og regjeringen, så var det etter påtrykk fra sentrale folk som LO-sjef Yngve Hågensen, Thorbjørn Jagland og Einar Førde.

Det var aldri Gros vilje å gi Grete makt og innflytelse, skal vi tro biografien.

— Og hun ga meg aldri råd, skriver hun.

— Hun hadde aldri likt meg, skriver hun et annet sted.

- Jonas som statsminister

- SOLO- SPILLER: Jonas Gahr Støre

Også helseminister Jonas Gahr Støre får kraftige riper i lakken av Grete Knudsen i «Basketak»: Da skal vi tilbake til de dramatiske forhandlingene mellom Norge og EU om en medlemskapsavtale i 1994.Hun hevder i sin bok at den daværende embetsmannen Jonas Gahr Støre drev et besynderlig solospill i Brussel under disse maratonforhandlingene.

Det var statsminister Gro Harlem Brundtland som hadde sendt sin byråsjef fra statsministeren kontor til Brussel, for å bistå i forhandlingen. Særlig skulle han hjelpe fiskeriminister Jan Henry T Olsen.

Men Knudsen, som var handelsminister og hadde hovedansvaret for Norges forhandlinger med EU, mener Gahr Støre gikk langt ut o0ver det man kunne forvente av en embetsmann.

— Jonas Gahr Støre fikk opptre som om han var norsk statsminister i Brussel, skriver hun.

Og viser til at den unge byråsjefen hadde en rekke kontakter og drev i det stille for seg selv, uten at resten av den norske delegasjonen følte seg informert og involvert.

Men handelsminister Knudsen tok dette aldri opp med Gro, for hun viste det ikke ville nytte.

Vil ikke snakke

Grete Knudsen ønsker ikke å gi intervjuer i dag. Etter det BT får opplyst vil hun ikke snakke med noen om boken før en pressekonferanse i morgen.

Hva synes du om utspillene til Knudsen? Si din mening.

Publisert
BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 27 sentrale valg som har ført Brann mot nedrykk

  2. Kvinne fengslet for trusler mot ansatte i barnevernet

  3. 61 av 600 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

  4. Ruben får ofte høre at han er så lik faren. – Ingen kan si jeg har seilt inn på en gullfjøl.

  5. Lege vil ha strengere regler for uvaksinerte: – Ikke en menneskerett å bidra til økt smitte

  6. – Vil på det sterkeste anbefale at også voksne ser denne