Full fest på statens regning

Dyre viner og middager på luksusrestauranter. Slik fester politikere og byråkrater på skattebetalernes regning.

Publisert Publisert

LUTEFISK OG AKEVITT: Det blir ikke jul før man har vært på Engebrets, heter det seg. Men den militære presisjonen var fraværende da kvelden skulle oppsummeres. Forsvarsdepartementet brøt regelverket. Foto: Håvard Bjelland

 • Kjetil Gillesvik
 • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er en kald sommerkveld i Norges hovedstad. Vinden blåser fra nordvest, himmelen er grå og temperaturen godt under 15 grader. Bak mørke vinduer i Tordenskjolds gate er Erik Solheim samlet med 18 tidligere kolleger.

Tre måneder er gått siden han ble kastet ut av statsrådsstolen med et brak. Nå er tiden kommet for å ta et skikkelig farvel.

VANNHULL: Statsråd Erik Solheim og statssekretær Heidi Sørensen tok farvel med Miljøverndepartementet på Oro Bar & Grill. Totalt drakk de 19 gjestene 19 flasker vin på skattebetalernes regning. Foto: Håvard Bjelland

Rammen er den aller beste. Oro Bar & Grill eies og drives av den prisvinnende kokken Terje Ness, og er blitt hyllet i hovedstadspressens restaurantanmeldelser. Gjennom de cirka fire timene måltidet varer, skjenkes det jevnt og trutt i glassene.

Når regningen omsider kommer på bordet, har de 19 gjestene tømt 19 flasker vin og to glass øl. Fire av rødvinsflaskene er av størrelse magnum.

Over satsene i regelverket

Da alle gikk hjem for kvelden, hadde følget brukt 19.000 kroner. Over halvparten på alkohol.

— Det var en hyggelig kveld, sier Heidi Sørensen (SV), som også ble takket av den kvelden.

Hun reagerer ikke på antallet vin­flasker som ble drukket på skatte­betalernes regning.

— Jeg opplevde ikke at det ble drukket mer enn det som er vanlig ved representasjon. Det var ingenting som utartet, forsikrer den tidligere statssekretæren.

Det er fast praksis at statsrådene får avskjedsmiddagen sin betalt av staten, opplyser regjeringen. BT sin gjennomgang av departementenes kontoer viser en rekke lignende middager:

 1. AVSKJED: Slik sa Anne-Grete Strøm-Erichsen farvel til Helsedepartementet. Selv mener hun man ikke kommer mye lavere enn 1185 for slike middager. (Klikk for større versjon.)

 2. DYRT: Når FAD hadde fag- og festdag, fikk alle de ansatte servert middager til 1100 kroner stykket. Staten tok hele regningen. (Klikk for større versjon.)

Anne-Grete Strøm-Erichsen tok med seg 19 kolleger til Bent Stiansens gourmetrestaurant Statholdergaarden da hun gikk av som helseminister. Regningen kom på 23.700 kroner.

— Med forrett, hovedrett, des-sert og noe å drikke til, tror jeg ikke at man kommer så veldig mye lavere enn den prisen, sier Strøm-Erichsen, som i motsetning til Erik Solheim brøt regelverket den kvelden. Totalt ble det spist og drukket for 1185 kroner pr. person, noe som er 50 kroner over maksimumsgrensen.

Brøt regelverket gjorde også tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm da hun samlet 17 tidligere kolleger på Brasserie France. Men det finnes også nøkterne unntak. Lars Peder Brekk (Sp) valgte å feire sin sorti med å gå på ikke altfor kostbare Lorry. Regningen endte på 750 kroner pr. snute.

For å holde kontroll over utgiftene til mat og drikke, har staten et eget regelverk for dette. Det er opp til det enkelte departement å håndheve at det følges.

Drikker og spiser

— Jeg tror jeg var på den middagen, men er ikke helt sikker. Vi er på slike tilstelninger hele tiden, sier Frps Harald Tom Nesvik.

Arrangementet det er snakk om, er Trond Giskes middag med næringskomiteen på Stortinget. Mens Solheim valgte å gå på den litt billigere varianten Oro Bar & Grill, bestilte Giske bord hos naboen - den mer eksklusive Oro restaurant, kjent for sin Michelin-stjerne fra 2004. Prisene er deretter.

Langt flere enn de 13 medlemmene av næringskomiteen hadde tatt turen. Her var det lag på lag med toppbyråkrater, politisk ledelse i departementet og rådgivere på Stortinget - totalt 49 i tallet. Departementet hadde på forhånd blitt enig om en kuvertpris på 1130 kroner pr. person, men hadde ikke tatt høyde for at en del av gjestene bestilte øl og mineralvann ved siden av. Dermed ble reglene brutt med cirka 50 kroner pr. person - uten at det bekymrer departementsledelsen.

— At det tilkom noen utgifter til mineralvann etc. som ikke ble tatt høyde for ved bestilling, endrer ikke vurderingen av at middagen ble planlagt innenfor statens satser, skriver ekspedisjonssjef Fartein Sætre.

Det drikkes og spises for enorme summer i staten hvert år. Hvor mye er det derimot ingen som har oversikt over.

­- Systemet er uoversiktlig og det finnes ingen enhetlig praksis på hvordan seminarer, middager og ulike sosiale sammen­komster regnskapsføres. Mens Forsvarsdepartementet opplyser at de i 2013 har budsjettert å bruke seks millioner kroner på representasjon og bevertning, opplyser Finansdepartementet at de ikke har en slik oversikt.

Finner smutthull

BTs gjennomgang av systemet viser at det bare er unntaksvis at regelverket brytes, men at nøkternheten ofte er fraværende. Svært ofte presses maksimumsgrensene til det ytterste.

Samtidig finnes det også smutthull som gjør at en kan bruke langt mer enn det regelverket tilsier. På Fornyings-departementets fag- og festdag i 2012 kostet middagen 1100 kroner pr. person, en foredragsholder ble hyret inn til 57.500 kroner, mens leie av lokale kom på 15.000 kroner. Ingen regler ble likevel brutt.

OSLOS BESTE: Da Anne-Grete Strøm-Erichsen gikk av som helseminister, tok hun med seg 19 kolleger til kjendiskokk Bent Stiansens restaurant Statholdergaarden. Regningen kom på 23.700 kroner. Foto: Håvard Bjelland

FASJONABELT: Fornyingsdepartementet sparte ikke på noe da de arrangerte fag- og festdag på Gamle Logen i fjor. Men arrangementet var internt, og det var dermed bare budsjettet som satte grenser for pengebruken. Foto: Håvard Bjelland

— Det finnes ingen faste satser på denne type arrangementer. Dette er et internt arrangement som regnes som et personalpolitisk tiltak. Det faller dermed ikke inn under de generelle reglene for bevertning ved møter, skriver seniorrådgiver Helge Kvandal.

Dette er likevel bare småpenger sammenlignet med Miljøverndepartements feiring av sin egen 40-årsdag i fjor. Hele 4,1 millioner kroner kostet markeringen. Mest kostbart var produksjonen av et avisbilag - 2,6 millioner kroner.

Uheldig middag

For mange blir det ikke jul før man har vært på Engebret Café, skriver restauranten på sin hjemmeside. Så også for Forsvarsdepartementet. Hvert år inviteres løytnanter, oberster og andre forsvars-topper fra inn- og utland til Oslo for å spise lutefisk på Engebret.

Men hva med kostnadene? Ble statens regelverk fulgt denne gangen?

— Ja, med god margin. Vi var 89 gjester på middagen, det blir et snitt på 871 kroner pr. person, skriver avdelingsdirektør Wenche Bergli i Forsvarsdepartementet i en e-post til BT.

Men hvor kommer tallet 89 fra? En rask titt på regningen viser at det denne novemberkvelden i 2012 ble bestilt 65 menyer.

Akevitt-sprekk

Konfrontert med opplysningen sender hun en ny e-post:

— På arrangementet var det 70 påmeldte, men fem meldte avbud samme dag som arrangementet fant sted. Det var derfor 65 gjester på mid-dagen.

Dermed endte prisen på 1171 kroner pr. hode. De mange akevittene som gikk ned denne kvelden var en viktig årsak til at regelverket ble brutt.

Så hva svarer staten til det:

— Dette er selvsagt uheldig, konstaterer Bergli.

Hva synes du om pengebruken? Si din mening.

KOSTE SEG: 140 glass akevitt, pluss 120 glass øl, samt vin og musserende, ble det servert til de 65 middagsgjestene til Forsvarsdepartementet på den årlige lutefiskmiddagen på Engebret.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Sønnen sa først at foreldrene var på tur. Så tilsto han at de lå drept i garasjen.

Nektet straffskyld da Kolltveit-drapssaken startet.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Pensjonistene var på busstur på Vestlandet. Nå har 31 av 41 fått påvist korona.

 2. Dette gjør skolene hvis busstrafikken stoppes av streik

 3. En av Bergens siste krigshelter er død

 4. Han slo en mann og dro med Bybanen. Nå er han frifunnet.

 5. TV 2s kraftige prishopp skaper reaksjoner: – Flere sier de vil si opp abonnementet

 6. Legevakten får svar på sine tester innen et døgn. Aleris må vente inntil fem dager.

 1. I Verdens Rikeste Land