Nobels fredspris til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

Pakistanske Malala Yousafzai (17) og indiske Kailash Satyarthi (60) får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Prisen deles likt mellom de to, som har vært aktive i kampen for barn og unges rettigheter.

— Nobelkomiteen ser et viktig poeng i at en hindu og en muslim, en inder og en pakistaner, møtes i en felles kamp for utdanning og mot ekstremisme, saJaglandda han leste opp Nobelkomiteens begrunnelse fredag formiddag.

Selv var Malala Yousafzai (17) på skolen da det ble kjent at hun er årets fredsprisvinner. 17-åringen begynte på Edgbaston High School i Birmingham i mars i fjor, og skal senere fredag holde pressekonferanse i skolens bibliotek.

szf6d8b1.jpg

GLEDER SEG: Indiske Kailash Satyarthi (i midten i hvitt) sier han gleder seg over at han er tildelt fredsprisen, og at den er en ære til alle barn som lider under tvangsarbeid. Foto: SCANPIX

— Malala er på skolen som normalt i dag, sier en talskvinne.

I Gandhis tradisjon

Malala Yousafzai var allerede i fjor blant de heteste favorittene til å vinne prisen. Tross sin ugne alder har hun i flere år kjempet for jenters rett til utdannelse, påpeker Nobelkomiteen.

Jaglandavviser at Malala Yousafzai var for ung til å kunne motta prisen alene.

— Her gir vi prisen til den unge med så klar stemme og den litt eldre som har arbeidet mot barnearbeid i årevis, sier han.

Med stort personlig mot har Kailash Satyarthi, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for fredelige protestaksjoner for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst, påpeker Nobelkomiteen.

— Han har også bidratt til utviklingen av sentrale internasjonale konvensjoner om barns rettigheter, leste Nobelkomiteens leder ThorbjørnJaglandfra begrunnelsen.

Malala hylles

Pakistanske Malala er blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse.

— Hun har ved sitt eksempel vist at også barn og unge kan bidra til å bedre sin egen situasjon. Hun har gjort dette under de mest farefulle omstendigheter. Gjennom sin heltemodige kamp er hun blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse, heter det i begrunnelsen fra Den Norske Nobelkomité.

Jaglandpeker på at i verdens fattige land er 60 prosent av befolkningen i dag under 25 år.

— Det er en forutsetning for en fredelig utvikling globalt at barns og unges rettigheter respekteres. Særlig i konfliktområder bidrar overgrep mot barn til at konflikter føres videre gjennom generasjoner.

- En uangripelig pris

Nobelkomiteens valg ble umiddelbart godt mottatt. Amnesty beskriver beslutningen som populær.

— Velfortjent, uangripelig, men en upolitisk pris, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs.

Han synes det var et godt valg å dele prisen mellom indiske Kailash Satyarthi Yousafzai og pakistanske Malala Yousafzai.

— En inder og en pakistaner, en hindu og en muslim. Det er en veldig god pris, sier Egenæs til NTB.

- Vil bli godt mottatt

Også ThorbjørnJaglandtror fredsprisen vil bli godt mottatt i de aller fleste land, også i India og Pakistan.

— India har vedtatt en lov som forbyr barnearbeid, så dette er en understøttelse av det som India står for nå internasjonalt, selv om India ikke har ratifisert ILO-konvensjonen. Men de har en nasjonal lov om dette, saJagland.

Jaglandsier Nobelkomiteen også har all grunn til å tro at prisen vil fremme Malala Yousafzais virksomhet i Pakistan.

— Men vi vet at det er sterke krefter som ikke ønsker å se moderate, verken muslimer eller hinduer, bli fremmet internasjonalt, saJagland.

På pressekonferansen sa han også at prisen ikke er et signal til ekstremister, men hvordan vi kan takle ekstremisme.

Publisert