Kardiovaskulær forskningsgruppe ved Institutt for medisinsk biologi ved UiT har brukt varmekamera for å ta bilder av en rekke personers hender. De som hadde snus i munnen under fotograferingen hadde flere grader kaldere hender enn de som ikke snuste, skriver Nordlys.

— Grunnen til dette er at blodsirkulasjonen i hendene og fingrene reduseres når det kommer nikotin i kroppen. Det har aldri før vært påvist at dette kan skje ved snusing, sier en av forskerne, Ina Isabella Høiland.

Forskerne fant ut at temperaturforskjellen kan være stor.

— Vi ser at temperaturen er betydelig lavere for dem som snuser. Vanlige hender holder rundt 33 til 34 grader, mens temperaturen på hendene til snusere gikk i snitt ned 3 grader. I ett tilfelle gikk temperaturen så langt ned som 8 grader i forhold til normaltemperaturen, sier Høiland.

Nedsatt blodsirkulasjon som følge av snusing kan gjøre det vanskeligere for pasienter å bli friske, mener forskerne, og trekker fram kroppens evne til å hele sår som et eksempel. En slik prosess vil gå saktere når man snuser, forklarer forskerne.

Rundt 350.000 innbyggere i Norge snuser hver dag. Tallet er økende.