Det er spionprogramvaren Blackshades som har aktualisert problemstillingen. Dette er et program som man kan kjøpe på nettet for rundt 40 dollar. Programmet kan brukes til å stjele passord, ta over webkameraer og registrere alle tastetrykk som intetanende ofre gjør. Ofre får beskjed om å betale løsepenger for å få tilgang til maskinens innhold igjen.

— Det er per i dag lovlig å kjøpe og selge denne typen programvare i Norge. Men vi følger selvsagt med på miljøet etter informasjonen vi har fått. Det er ulovlig å bruke dette mot andre, sier seksjonsleder for datakriminalitet i Kripos, Håvard Aalmo, til P4.

Han bekrefter at personer i Norge har kjøpt Blackshades-programmet, men ingen er blitt pågrepet her i landet. Aalmo mener norske myndigheter bør vurdere et forbud.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) iverksetter umiddelbart et arbeid for å vurdere om det skal bli forbudt å kjøpe og selge spionprogrammer i Norge. Anundsen peker samtidig på at man kan bruke programmer som dette på lovlig vis og at det derfor er noe man må ta med i diskusjonen.

CNN var blant flere som tidligere denne uken meldte at mer enn 90 personer er blitt pågrepet i 19 land for å ha brukt Blackshades. Ifølge CNN har mer enn en halv million mennesker verden rundt vært intetanende ofre. (NTB)