Minst 16 personer ble drept og over 30 skadet da en kvinne utløste en bombe på en togstasjon i Volgograd søndag morgen. Volgograd ligger i samme region som OL-byen Sotsji, og russiske myndigheter har investert store beløp i sikkerhetstiltak regionen opp mot OL.

Skihopper Anders Fannemel, som ble slått ut i gårsdagens kvalik i Oberstdorf, forteller at han opplevde sikkerhetsopplegget som strengt da han var i Sotsji i fjor.

— Det virket ganske strengt i fjor da jeg var der rundt denne tiden, og jeg regner med at dette vil føre til at det blir enda strengere framover. Men det er ikke helt lovende at det skjer sånt nå, sier Fannemel.

Fannemel: - Føler meg trygg

Likevel føler han seg trygg på at OL vil gjennomføres på en sikker måte.

— Jeg vil helt klart reise til Sotsji hvis jeg får muligheten, slår han fast.

Heller ikke Roger Gjelsvik, coach i Olympiatroppen, er bekymret for sikkerheten til de norske utøverne i OL-byen Sotsji, som ligger ca 70 mil sør for Volgograd.

— Dette er selvfølgelig noe vi tenker på, og uavhengig av idretten er det forferdelig at sånt skjer, sier han.

— Men når det gjelder OL, føler jeg meg sikker på at sikkerheten blir ivaretatt. Jeg har vært i Sotsji tre ganger nå, og fått sett og forklart hvordan sikkerheten skal være både rundt hele OL og spesielt rundt den norske troppen. Det vil ikke være mange steder det er tryggere å være for en idrettsutøver enn i Sotsji under OL, sier Gjelsvik.

Heiberg: - Ikke overrasket

Gerhard Heiberg, det norske medlemmet av Den internasjonale olympiske komité, er ikke overrasket etter søndagens terrorangrep i Russland. Likevel stoler han på at russiske myndigheter gjør det de kan for OL-sikkerheten.

— Jeg vil påstå at dette er prioritet nummer 1 for oss: Sikkerheten, sier Heiberg til NTB etter meldingene om terrorangrepet i Volgograd.

Han mener ikke at terrorangrepene betyr at sikkerhetssituasjonen før OL er forverret.

— Nei. Dette kommer ikke uventet. Verken russiske myndigheter eller vi har trodd at det skulle være stille fram mot OL, men dette føyer seg inn i det bildet vi har av situasjonen i Russland, sier Heiberg.

Vil vite hva, hvorfor og hvordan

Heiberg har tiltro til at russerne løser sikkerhetsproblemene før OL, og sier IOK samarbeider tett med landets myndigheter.

— Vi har omtrent daglige samtaler om hva vi skal gjøre for å styrke sikkerheten. Vi er i nær kontakt med myndighetene, og kjenner deres planer om å sperre av hele området rundt Sotsji. Vi føler at sikkerheten ikke bare tas på alvor, men at de faktisk gjør noe med det også, sier Heiberg.

— Vi er involvert i planleggingen og vil gjerne vite hva, hvorfor og hvordan. Det er i alles interesse at OL skal foregå uforstyrret. Men det er en balanse om hva som skal formidles av bilder gjennom TV, at ikke bildene bare består av politi og militære med våpen, men viser en fredelig kappstrid, sier IOK-medlemmet.

- Ingen grunn til å gripe inn

Heiberg er klar på at Russland fortjener å arrangere OL, til tross for de mange voldelige, interne konfliktene i landet.

— Ja. Vi har fulgt med, vi følger med og vi ser ingen grunn til å prøve å gripe inn eller true med det ene eller andre. Russerne forbereder dette grundig og vi ser ingen grunn til å anklage dem for det ene eller andre, sier Heiberg.

Minst 16 personer mistet livet i terrorangrepet i Volgograd. Det var trolig en kvinnelig selvmordsbomber som sto bak aksjonen på togstasjonen i byen.

Heiberg_167830o.jpg