Sørger over tapet av Dagblad-journalist

Presse-Norge og norske myndigheter er i sorg etter drapet på Dagblad-journalist Carsten Thomassen (38) i Kabul.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Det sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Støre opplyser til VG Nett at Utenriksdepartementet er i ferd med å gjennomgå alle sider av gårsdagens angrep.

I morgentimene tirsdag dro han til det tjekkiske feltsykehuset på KAIA (den militære basen ved flyplassen i Kabul), for å se til den UD-ansatte og for å få en orientering om hans situasjon.

Minnestund i går

Tiden sto stille i Dagbladets redaksjon mandag kveld. Nyheten om at journalistkollega Carsten Thomassen (38) hadde mistet livet på oppdrag i Afghanistan, var nesten ikke til å fatte.

– Carsten hadde vært verden rundt. Han var en erfaren utenriksjournalist som visste å ta vare på seg selv. Men dette var en tur i UD-regi, og det var mange pressefolk med. Det var ingen grunn til å tro at det var noen spesiell risiko knyttet til å delta, sier sjefredaktør Anne Aasheim til NTB.

Hun ledet en minnestund for dem som var på jobb mandag kveld, men det skal være en markering for hele avishuset tirsdag formiddag.

Les også: Kjempet for kollegaens liv

Ubeskrivelig – Dette er en ubeskrivelig situasjon. Vi føler stor sorg og avmakt. Våre tanker går til familie og venner i denne vanskelige stunden. Det er det viktigste nå i kveld, fremholder Aasheim.

Thomassen etterlater seg samboer og to barn.

Nyhetsredaktør Peter Raaum forteller at Carsten Thomassen var en erfaren utenriksjournalist.

– Han har reist verden rundt, og har også vært i Afghanistan tidligere. Han var en av de mest dyktige og erfarne utenriksjournalistene i norsk presse, sier Raaum.

Les også: FN mener Støre var målet

Stor delegasjon Sammen med flere andre norske journalister, utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og representanter fra Utenriksdepartementet befant Thomassen seg på hotellet i Kabul som ble angrepet mandag ettermiddag. Han ble fraktet til et tsjekkisk feltsykehus ved den internasjonale flyplassen etter angrepet, men livet sto ikke til å redde.

I det samme angrepet ble også en mannlig UD-ansatt skutt og såret.

– Tilstanden hans er alvorlig, og han er operert, opplyste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mandag kveld.

UD hadde ingen nye opplysninger om tilstanden ved 1-tiden natt til tirsdag.

Utenriksdepartementet vil tirsdag morgen beslutte om utenriksminister Jonas Gahr Støre skal fortsette på sitt opprinnelig program i Kabul, eller om han skal sendes hjem.

– En dyktig journalist Stoltenberg sier at han lærte Carsten Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske.

– Jeg kjente ham også personlig gjennom flere år, og han fulgte meg også på flere reiser. Han var en dyktig og engasjert journalist, og et godt menneske. Jeg vil savne ham, sier Stoltenberg til NTB.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller Thomassen en ener blant norske journalister.

– Drapet på Carsten Thomassen er opprørende. Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at Carstens liv ikke sto til å redde etter terrorangrepet mot Hotel Serena, sa utenriksministeren i en kommentar sent mandag kveld.

Les også: Støre: — Et av mine mest dramatiske øyeblikk

I sorg Flere norske fotografer og journalister var like i nærheten da det ble avfyrt skudd på hotellet i Kabul. Presse-Norge er i sorg etter drapet på Thomassen.

– Vi mottok dødsbudskapet med sjokk og sorg. Det er dypt tragisk, og våre tanker går til familie, kollegaer og venner av Carsten, sier generalsekretær Jahn-Arne Olsen i Norsk Journalistlag til NTB.

– Det er skremmende og sjokkerende at det skjer slike angrep. Journalister er åpenbart veldig utsatte i konfliktområder, sier leder Elin Floberghagen i journalistlaget.

Les også: Bomben gikk av like før norsk middagsselskap

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund beskriver Thomassen som en solid og innsiktsfull journalist. Han sier drapet viser hvilke ekstreme dilemmaer norske mediebedrifter står overfor.

– På den ene siden har de ansvar for reporteren de sender ut i en krigssone. Samtidig er det viktig at pressen er til stede i slike områder. Det er bare de som er der som kan formidle hva som skjer, sier Kokkvold til NTB.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. – Støre var målet

  2. Kjempet for kollegaens liv

  3. Utenriksministeren opprørt

  4. Journalister i sorg

  5. Dagbladets journalist døde

  6. Afghanistans ambassadør fordømmer angrepet

  7. Fortsatt alvorlig for UD-ansatt

Foto: AHMAD MASOOD

Foto: SCANPIX

Foto: tian Lysberg Solum / SCANPIX

Foto: Even Bast