Denne bilen klarer seg gjennom eurokrisen

Få lyspunkter i hardt presset bransje.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Flere store europeiske bilprodusenter er hardt rammet av den økonomiske krisen.

Men noen bilmerker og -modeller har klart seg forholdsvis bra og kan til og med notere en liten oppgang i salget i forhold til i fjor.

Volkswagen Golf er ikke overraskende den mest solgte bilmodellen i Europa. Mer overraskende er andreplassen og Opel Corsa. Opel er i dyp krise og den amerikanske eieren General Motors vurderer fortløpende tyskerens skjebne.

Totalsalget sank

Analysebyrået Jato Dynamics, som har spesialisert seg på bilbransjen, slår fast at det totale salget i Europa har sunket med to prosent i juni, sammenlignet med juni i 2011. Italia og Spania har hatt en enorm nedgang i bilsalget, med henholdsvis 24,5 og 12,3 prosent. Tyskland og Storbritannia har hatt en liten økning, og Frankrike en liten nedgang, skriver Auto Motor&Sport.

Volkswagens salg i Europa har sunket med 1,5 prosent i første halvår i år, sammenlignet med i fjor. Men kurven peker oppover. Salget i juni viser nemlig en økning på 4,7 prosent i forhold til juni i fjor, og dette er et av få unntak i en ellers alvorstynget bilbransje.

Dyre biler klarer seg bedre

Også Audi, BMW og Mercedes klarer seg så langt bra gjennom krisen, noe som kan tyde på at bilkjøpere som velger de dyreste og største bilene, fortsatt har råd til dem.

Auto Motor& Sport mener denne tesen styrkes ved at det er produsentene som satser mest på små og mellomstore biler som volummodeller (bestselgere) som har hatt det tøffest i første halvår av 2012. Med unntak av Volkswagen, altså.

Fiat, Peugeot, Renault, Opel og Citroen sliter med mellom 12 og 20 prosent nedgang i bilsalget. Opels andreplass i antall solgte hjelper altså ikke stort på bunnlinjen.

Peugeot og Citroen tilhører samme konsern, og tidligere denne uken varslet konsernledelsen at de må kutte minst 8000 stillinger for å holde seg flytende.

Volkswagen størst i Norge

Også i Norge er Volkswagen Golf den mest solgte bilmodellen så langt i 2012. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Volkswagen innehar også fjerde og femteplass på listen for første halvår, men henholdsvis Passat og Tiguan. Ford har kapret andreplassen med sin Focus, og på tredje plass er Toyota Avensis.

Soretes listen på mest solgte bilmerke første halvår topper fortsatt Volkswagen, etterfulgt av Toyota, Volvo, Ford, Audi, BMW, Nissan, Skoda, Peugeot og Hyundai.

Følg oss på Facebook!

Skal du kjøpe ny eller nyere brukt bil i år? Debattér saken!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Emma var en utrolig sprudlende og glad jente

Slik beskriver vennene 18-åringen som døde i skuterulykken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Elbil tok fyr etter kollisjon

  2. Partene var enige. Nå er Søderlunds overgang satt på vent.

  3. To timers ventetid på ferge: – Det er fullt kaos

  4. Monika søkte om støtte til datterens trening: – Da jeg fikk svaret, ble jeg ganske sjokkert

  5. 24 nye smittede i Bergen

  6. Nye innreiseregler: Disse landene skifter farge