Hevder dingser i frontruta kan være livsfarlige

NAF advarer mot å feste dingser i frontruta og hevder at praksisen kan være livsfarlig.

IKKE SLIK: Utstyr i frontruten avleder oppmerksomheten og stjeler sikt.
  • Jan Harry Svendsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Vi har sett bilister som har kjørt rundt med både GPS, dashbord-kamera og mobiltelefoner montert ved siden av hverandre midt på frontruten, sier Jan Ivar Engebretsen som er kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Han er bekymret for hvordan frontruten fylles opp.

­ - Monterer man dingser slik at det går utover sikten, kan det i verste fall være livsfarlig, sier han.

Kan føre til førerkortbeslag

FRI SIKT: - Alt som reduserer sikten, reduserer trafikksikkerheten. I verste fall kan man miste førerkortet om man fyller opp frontruten, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Det rettslige minstekravet er at det skal være tilstrekkelig utsyn til alle sider. — I utgangspunktet skal det være fri sikt fremover og til sidene. Om sikten er betydelig begrenset, kan det føre til at førerkortet beslaglegges i minst tre måneder, sier UP-sjef Runar Karlsen.

— Skulle en fotgjenger bli «borte» bak en GPS, kan det gå svært galt. Samtidig som det er straffbart dersom det har medvirket til en ulykke, forteller Engebretsen.

Nederst til venstre

— Må du ha GPS-en i frontruten, er nederst i venstre hjørne den riktige plasseringen. Her tar den minst sikt. Samtidig anbefaler vi bilførere å fjerne denne typen utstyr når det ikke brukes.

Utstyr som er montert i frontruten, kan også gi stryk på EU-kontrollen. Etter at kontrollrutinene ble skjerpet 8. juni i år, vil utstyr som hindrer sikt, føre til at kjøretøyet ikke godkjennes.

— Dersom bilen ikke godkjennes, må man få utført en etterkontroll av bilen. Det gjelder også dersom man fjerner utstyret på stedet, sier Engebretsen.

Les også:

Publisert
  1. Trafikksikkerhet
  2. Bilnyheter

Les mer om dette temaet

  1. Bruk av bilkamera kan gi store bøter

  2. Dette betyr pilen på bilens tankmåler

BT anbefaler

Her var hele bandet blitt byttet ut. – Provoserende og lite forståelsesfullt.

Les historien om den opprivende konflikten i Hjerteslag.