140 asylsøkere over grensen torsdag

I alt 140 asylsøkere kom over grensen ved Svinesund og Storskog torsdag. Frp mener det haster med en løsning på grensetvisten med Russland.

På hjul: Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Partiet har nå spilt inn 20 ulike forslag til Justisdepartementet og neste ukes store tilleggsproposisjon om asylsituasjonen, skriver Aftenposten.

— Stenging av svenskegrensen er ikke blant disse, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Frps nestleder Per Sandberg foreslo torsdag å stenge grensen mot Sverige. I ettertid modererte han uttalelsen og presisert at han ikke har snakket om full stenging.

Med buss

Fra klokken åtte torsdag morgen og til midnatt krysset 60 asylsøkere grensen fra Sverige ved Svinesund, opplyser politiet i Østfold. De fleste kom ved 21-tiden torsdag.

— Da ankom 51 asylsøkere med to rutebusser. De er fraktet videre til politiets mottakssenter i Råde, sier operasjonsleder Ingar Signebøen i Østfold politidistrikt til NTB.

Over grensestasjonen på Storskog i Finnmark kom det torsdag 80 asylsøkere. Dette er nesten dobbelt så mange som onsdag, da 41 asylsøkere tok seg over den norskrussiske grensen til Norge.

- Russisk overlegg

Forrige uke kom det 2.000 asylsøkere til Norge. Omtrent hver fjerde kom over Storskog, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

Fram til september i år har det til sammenligning kun kommet 35 asylsøkere til Finland.

— Det etterlater seg et inntrykk av russisk overlegg i situasjonen på Storskog. Det er i så fall meget alvorlig, sier Nesvik.

Mange av flyktningene som kommer til Norge fra Russland over Storskog, er utvist fra Russland og har fått fem års innreiseforbud. På den måten blir det umulig for Norge å returnere dem.

Bekymret Ap-leder

Ap-leder Jonas Gahr Støre frykter at regjeringens konfronterende tone mot Russland kan gjøre det vanskeligere å løse situasjonen med det økende antallet asylpasseringer i Finnmark.

— Regjeringen har vært meget skarp mot Russland. Det er berettiget å kritisere Russlands handlinger i Ukraina, og det har støtte i Stortinget. Men samtidig må det brukes tid og energi på å ivareta et godt naboforhold. Mitt inntrykk er at regjeringen har lagt mindre vekt på det, sier Støre til Klassekampen.

Støre var selv utenriksminister fra 2005 til 2012.

— Kunsten i utenrikspolitikken er å bevare en balanse som gjør at slike situasjoner vi nå ser på grensa ikke kommer ut av kontroll. Vi må bruke de kontaktene som finnes mellom landene, også administrative, og ikke politisere situasjonen unødig, sier Støre.

Han sier Russland har et ansvar for å sørge for at situasjonen ved grensestasjonen løser seg.

— Det som nå skjer, kan sette viktige framskritt tilbake. Verken Norge eller Russland er tjent med det, sier han.

Publisert
BT anbefaler

– Han er forberedt på lang straff

De to 20-åringene bodde sammen på Eidsvåg i Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Travelt for politiet med fest, fyll og brann

  2. I fjor var det skrint. – I dag plukka vi to tonn før lunsj.

  3. Smitte på sju fly til og frå Bergen

  4. – Jeg har egentlig lagt Brann og Bergen bak meg

  5. – Vi elsker deg for alltid

  6. Bergen overkjørte motstanderen og ledet med åtte mål. Så raknet det.