Bakgrunnen for saken er at Anundsen skal ha forsøkt å forhandle seg bort fra kritikk og mistillit fra KrF og V under kontroll— og konstitusjonskomiteens behandling av asylbarnsaken.

Dagsavisen skrev 25. mars at Anundsen, som motytelse, lovet KrF og Venstre gjennomslag for å hente barna hjem.

BT har fått bekreftet fra flere uavhengige kilder at justisministeren skal ha kommet med et forslag i den retningen Dagsavisen beskrev.

De rødgrønne partiene har vurdert å kalle ministeren inn på ny høring.

Anundsens svar

Sps medlem av kontrollkomiteen, Per Olaf Lundteigen, reagerte på Dagsavisens artikkel og stilte samme dag Anundsen et skriftlig spørsmål om saken. Nå foreligger svaret.

Her viser justisministeren til at Frp, H, V og KrF har flertall på Stortinget, og at samarbeidet mellom de fire partiene er nedfelt i en avtale.«Det har alltid funnet sted politiske drøftelser, internt i partier eller mellom ulike partikonstellasjoner, som verken er vanlig eller naturlig å gi innsyn i. Av prinsipielle grunner kommer jeg derfor ikke til å informere verken Stortinget eller enkeltrepresentanter om innholdet i slike politiske møter eller samtaler eller å opplyse om hvilke tema som eventuelt er drøftet,» skriver Anundsen i sitt svar.

Noen må stå frem

Per Olaf Lundteigen mener han ikke kan følge opp dette.

— Anundsen vil ikke si noe. KrF og Venstre har kommet til enighet med regjeringen om en avtale. Da regner jeg med at de skalker lukene. Hvis ingen vil stå frem, er det ikke mulig for meg å følge saken videre opp.- Samtidig er det ingen røyk uten ild, men noen må stå frem. Vi er avhengige av at noen forteller hva justisministeren har gjort for at vi skal ha en sak, sier Lundteigen.

Vrient for justisministeren

Etter det BT forstår, skal utspillet fra Anders Anundsen ha blitt levert til Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun skal deretter ha formidlet det videre til KrF-leder Knut Arild Hareide.

Begge de to partilederne skal ha presentert utkastet internt. I Venstre skjedde det for hele stortingsgruppen, mens KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde for saken i KrFs gruppestyre på Stortinget, får BT opplyst.

En kilde sier til BT at saken er vrien for Anundsen:— Hvis det blir høring, kan ikke Anders Anundsen lyve om saken. Det er for mange som vet hva som har skjedd.

Ap og SV vurderer hva de skal gjøre med saken:

— Vi har et problem hvis tillit er noe en kan forhandle seg til, sier Jette Christensen (Ap).