Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) anbefaler å bare ta med engangsmobiler med lokale kontantkort som er betalt kontant og reise-PC-er uten personlig informasjon til OL i Sotsji. Dropp alt datautstyr som ikke er strengt nødvendig og ikke bruk trådløse nett, er oppfordringen fra ekspertene, skriver Dagens Næringsliv.

Kompetente hackere

NSM er bekymret over det russiske overvåkingsprogrammet Sorm, som er nyopprustet nettopp med tanke på OL. I tillegg er det russiske hackermiljøet kjent for å være svært kompetent.

— Det hjelper ikke å ha godt passord hvis man i praksis kan lese av det du skriver på tastaturet, sier sikkerhetsrådgiver Roar Thon i NSM.

Den britiske avisen The Guardian hevder at russiske myndigheter planlegger å overvåke absolutt all kommunikasjon under OL.

Viktig for selskaper

Ikke minst for bedrifter er datasikkerhet viktig. Hvis infiserte enheter som smarttelefoner og PCer tas tilbake til bedriften, risikerer man at hackere kan ta kontroll over flere av selskapets maskiner.

Den russiske ambassaden i Oslo avviser imidlertid at det er behov for å ta spesielle forholdsregler.

— Ingen prøver å hacke datamaskiner eller å få tak i privat informasjon. Jeg tror det er større sjanse for å bli overvåket i USA og Storbritannia, sier andresekretær Petr Sviring til avisen.