— Ikke minst for de pårørende, de mange hundre tusen pårørende etter krigsseilerne, er dette registeret viktig. Det sa forfatteren Jon Michelet, som har skrevet fire bøker i romanserien En Sjøens Helt.

Selv ble Michelet introdusert som Krigsseilernes helt, da han deltok på åpningen av det nye, digitale registeret tirsdag formiddag.

Krigsveteran John Pettersen (100) møtte kronprinsen:

Arkivet for alle

Det er et samarbeid av private og frivillige aktører som har skapt det registeret, som nå finnes på www.krigsseilerregisteret.no.

— Dette skal være et arkiv for alle, lett å nå på alle plattformer for dagens slekter, sa en av ildsjelene bak prosjektet Bjørn Tore Rosendal ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

Selv om Vestlandet hadde svært mange krigsseilere, glimrer landsdelen med sitt fravær i denne saken. Det er Sørlandet og Østlandet som drar lasset, og har samlet inn navn og biografiske opplysninger som utgjør starten på nyskapningen.

Men målet er at sjømannsklubber over hele landet skal bidra til informasjon, slik at registeret en gang i fremtiden kan bli tilnærmet komplett. Man regner med at drøyt 30.000 nordmenn seilte for handelsflåten og statsrederiet Nortaship i de seks krigsårene. I tillegg kommer mannskap fra marinen, hjemmeflåten og folk som sto om bord i andre lands fartøyer.

Sjøfolk og skip

Registeret er bygget opp av fagfolk på Arkivet, som kan kalles Sørlandets svar på Veiten 3, Gestapohuset i Bergen. Her finnes i dag en stiftelse som driver med forskning om formidling på krigshistorie og menneskerettigheter.

I registeret kan du søke opp både navn på sjøfolk, og båter som seilte ute under krigen. Her er biografier, bilder, mannskapslister, utmerkelser, konvoier og forlis.

Krigsseiler Adolf Herman Larsen:

Etter den offisielle åpningen tirsdag, er håpet at folk over hele landet skal melde inn informasjon de måtte sitte på. Slik at registeret kan bygges ut med all den informasjon som måtte finnes der ute om hver enkelt sjømann som seilte under krigen.

— Jeg tror dette vil utløse en folkebevegelse, der folk vil søke fakta, sa forfatteren Jon Michelet.

— For romaner er romaner, det er jo bare jug.