AUF-lederen: - Fire år er lite når dype sår skal gro

Sorgen etter 22. juli-terroren er for mange like sterk i dag — og smertene er like virkelige - som for fire år siden. - Fire år er lite når dype skal gro, sier AUF-leder Mani Hussaini.

LA NED ROSE: Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg var blant dem som la ned en rød rose til minne om de som ble drept på Utøya 22. juli for fire år siden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
LA NED KRANS: Ap-leder Jonas Gahr Støre (nærmest), AUF-leder Mani Hussaini, statsminister Erna Solberg og representanter for Støttegruppen etter 22. juli la ned kransen på kaia på Utøya til minne om de som ble skutt og drept.
DELTOK: Statsminister Erna Solberg (fra venstre), AUF-leder Mani Hussaini, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Lisbeth Kristine Røyneland (bak) deltok under minnemarkeringen på Utøya.
SAMLET: Igjen samlet folk seg i Bakken på Utøya.
FIKK OMVISNING: Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland, Erna Solberg og Jan Tore Sanner fikk omvisningen på 22. juli-senteret etter minnemarkeringen i regjeringskvartalet.
MINTES: Statsminister Erna Solberg, Leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Kristine Røyneland, AUF-leder Mani Hussaini, Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg og Raymond Johansen under en minnemarkeringen på Utøya onsdag 22. juli, fire år etter terrorangrepet der 69 mennesker ble skutt og drept.
REGJERINGSKVARTALET: Statsminister Erna Solberg legger ned krans under en minnemarkering i regjeringskvartalet i Oslo onsdag formiddag, fire år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Den 22. juli ble Norge et fattigere samfunn, fordi vi mistet så mange av dem som skulle være fremtiden, sa AUF-leder Mani Hussaini da han talte til sine egne under minnemarkeringen på Utøya onsdag ettermiddag.

Les også:

Les også

- Ingen blir født til å hate

Ungdommene til Arbeiderpartiet har tatt tilbake den hjerteformede øyen, slik daværende leder Eskil Pedersen allerede dagen etter at terroren rammet, sa de skulle gjøre. Om bare to uker åpner den første AUF-sommerleiren på fire år. Men onsdag var det sorgen, ettertenksomheten og tilbakeblikket som fikk råde grunnen — både på Utøya og i regjeringskvartalet i Oslo.

Les også :

Les også

Slik blir 22. juli-markeringen

De 77 som i løpet av tre dramatiske timer ble drept i ekstremismens navn, ble minnet ved markeringer flere steder i landet. 68 mennesker ble skutt og drept, en druknet på flukt fra gjerningsmannen på Utøya. Åtte andre døde da bomben ødela Høyblokken i Oslo.

— De skal ikke glemmes

— De var barn, barnebarn, foreldre, søstre, brødre, ektefeller og kjærester. De var slektninger, venner, naboer og kolleger. I dag, fire år etter, står vi sammen med dere som mistet de mest dyrebare dere hadde. De skal ikke glemmes, vi minnes dem med kjærlighet, sa statsminister Erna Solberg (H) i sin tale under minnemarkeringen i regjeringskvartalet.

Minnedagen ble innledet nettopp her — foran resepsjonsområdet, som ble blåst fullstendig ut av den nesten ett tonn tunge gjødselbomben - med ett minutts stillhet.

Les også:

Les også

Stoltenberg: - Norge har vist styrke etter 22. juli

— For fire år siden kom bomben som skulle sprenge demokratiet vårt. Hver eneste dag minnes vi dem som ble frarøvet sin framtid, og ekstra sterkt i dag, sa Hussaini under markeringen.

Vigdis Wisurs nynorske framføring av «Fields of Gold» fikk tårene til å renne hos blant andre statsministeren.

Støre og Stoltenberg

Også hennes forgjenger, daværende Ap-leder Jens Stoltenberg, og nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre deltok under markeringen. Begge har vært viktige i å bringe landet og partiet videre etter terrorangrepet.

Les også:

Les også

Se de første bildene fra 22. juli-senteret

Etter å ha sett den nyåpnede utstillingen om 22. juli onsdag formiddag, understreket også Støre viktigheten av ikke å glemme.

— Det var en veldig sterk opplevelse, men også en fin opplevelse. Vi erkjenner at dette har blitt en del av norsk historie, og da må vi også fortelle hele historien, sa han til NTB.

Utstillingen viser blant annet restene av bombebilen og andre gjenstander gjerningsmannen brukte. Men både Støre og Stoltenberg framhevet utstillingsgjenstandene som minnet om de døde, som mest gripende.

Les også:

Les også

Overflod av følelser

— Det var en sterk og brutal, men også enkel måte å formidle det som har skjedd på. Å se bildene og navnene på dem som mistet livet var sterkt. Det minner oss om at 22. juli dreier seg om de 77 som ble drept, sier han.

Kranser og blomster

På Utøya ble minnedagen avsluttet onsdag ettermiddag med at de som deltok samlet seg nedenfor det ikoniske hovedhuset - en av de få bygningene på øya som står urørt etter gjenoppbygningen.

Les også :

Les også

Tiden leger ikke alle sår

Med Nordahl Griegs «Til ungdommen» i bakgrunnen beveget etterlatte, overlevende og andre deltakere seg ned mot kaia for å se kransene fra regjeringen, AUF, Ap og Støttegruppen etter 22. juli. Mange la også ned egne, røde roser — arbeiderbevegelsens symbol.

— Det gjør fortsatt vondt å komme hit. Men tiden gjør noe med oss. Vi kan velge å se framover, se mot lysningen, sa Støre da han avsluttet markeringen.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Sykehusene i Bergen satte korona­rekord. Men én gruppe er ikke blant pasientene.

  2. Anslår dobling av RS-innleggelser. – Det er tøft akkurat nå.

  3. Nå blir det kaldt!

  4. Fedje-ferja innstilt søndag morgon

  5. Han tek over leiinga i Bergen Høgre

  6. – Dette er et skikkelig julemarked