Erna får asyl-deadline

Hele det borgerlige samarbeidet står i fare om ikke asylbarnsaken løses innen Venstre-landsmøtet begynner fredag klokken 13. Det sier flere tillitsvalgte i partiet som Dagbladet har snakket med.

Publisert Publisert

Venstre krever at statsminister Erna Solberg (H) kommer med en løsning i asylbarnsaken innen fredag, skriver Dagbladet. Her er Solberg på et arrangement i Drammen i mars. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hvis ikke statsminister Erna Solberg (H) innen fredag ettermiddag har klart å få Fremskrittspartiet med på en løsning på asylbarnsaken som Venstre og KrF kan svelge, kommer det til å koke over for Venstres tillitsvalgte på landsmøtet. Det er den klare meldingen fra tillitsvalgte i Venstre.

– Vi skal ikke være alt for glade i makt, sier Roger Granum, som er fylkesleder i Oppland tilDagbladet.

– Samarbeidsavtalen brutt

Granum viser til at partiet lenge har ment at samarbeidsavtalen ble brutt da justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke klarte å formidle til utlendingsmyndighetene at utsendelse av lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres.

Venstre-representant André Skjelstad sitter i Stortingets kommunalkomité, som håndterer innvandringspolitikken. Han er enig i at saken vil prege landsmøtet – dersom den ikke er løst.

– For å være tydelig. De må løse dette før det går så langt som til fredag.

Aftenpostens gjennomgang av KrF og Venstres krav i asylbarnsaken viser at det bare er 28 av barna som er blitt sendt ut siden i fjor sommer som passerer det nåløyet for å få en ny saksbehandling, slik sentrumspartiene ønsker.

Frp på glid

Men nå er Frp på glid i saken. For to måneder siden sa Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen at det vil være «som å kjøre en kniv i ryggen på oss» å hente hjem asylbarna. Tirsdag sier Ellingsen tilBergens Tidendeat han likevel kan akseptere KrFs asylbarnkrav.

– Det er mulig vi kan si ja under forutsetning av at søknaden sendes fra der de oppholder seg, og at de ikke skal hentes til Norge først, sier Jan Arild Ellingsen til avisen.

Ellingsen er likevel tydelig på ett krav:

– Det er svært viktig at det ikke legges føringer om et annet resultat enn det som foreligger i dag. Det skal ikke være forventninger om at de som får prøvd saken sin på nytt skal få innvilget opphold, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Myker opp asylbarnmotstanden

  2. - Haster med å hente Shaimaa hjem