Gjennom natten og utover onsdagen plasket regnet ned i store deler av Sør-Norge. Jernbaneverket opplyste allerede i 06-tiden at Dovrebanen måtte stenges inntil videre på strekningen mellom Eidsvoll og Hamar etter to store ras og mye vann, blant annet ved Espa i Hedmark.

Ikke lenge etter måtte også strekningen fra Lillehammer og nordover til Ringebu stenges på grunn et ras på 30-40 meter ved Fåvang stasjon.

I 13-tiden ble det klart at alle NSBs tog på strekningen Oslo-Trondheim er innstilt begge veier på grunn av alle rasene langs Dovrebanen.

— Jobb hjemmefra

Men også reisende på Kongsvingerbanen måtte se seg om etter andre transportmidler enn tog onsdag. I 07-tiden ble det klart at Kongsvingerbanen måtte stenges mellom Årnes og Haga på grunn av flom ved sporet.

— Skinnegangen henger i løse luften, fortalte pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

FLOM: To hus på Vallset syd for Hamar der hager og innkjørsel var dekket med vann i løpet av en halvtime i dag tidlig.
SCANPIX
FLOM: Flom på Vallset syd for Hamar. Der veien ble stengt for gjennomfartstrafikk
SCANPIX

Senere onsdag formiddag ble togtrafikken mellom Hamar og Røros på Rørosbanen stengt på grunn av vannmengdene.

NSB har ordnet med alternativ transport mange steder, men ikke mellom Oslo og Trondheim på grunn av de enorme problemene på veinettet.

— NSB oppfordrer de som har mulighet for å jobbe hjemmefra, om å gjøre det i dag, sa Lundeby.

Veien forsvant

Veinettet i store deler av Hedmark var nærmest satt ut av spill på grunn av de enorme nedbørsmengdene onsdag. På riksvei 3 mellom Hanestad og Atna hadde jord- og vannmassene rett og slett skylt vekk veien i dens fulle bredde, skriver lokalavisen Østlendingen.

— Nå går det til helvete her, sa Semming Hanestad til Statens vegvesen da han sto og så på at veien forsvant.

Allerede grytidlig onsdag morgen førte de store vannmassene over E6 ved Stange til enorme trafikkproblemer. Flomvannet gjorde at E6 måtte stenges ved Espa allerede i 07.30-tiden. Politiet var imidlertid hoderystende oppgitt over alle bilistene som ignorerte skiltingen langs E6 for alternative omkjøringsveier, og isteden fortsatte ferden på E6 mot sperringene i Stange kommune.

Like etter klokken 12 var imidlertid strekningen åpnet igjen, men med redusert fremkommelighet.

For mange kom flomvannet overraskende på, til tross for at regnet høljet ned og advarslene hadde vært mange. Noen kjørte bilene sine rett inn i vannmassene.

Innsjø i veien

— På riksvei 24 i Gata, Stange, har flere biler fått stopp og må berges ut av en innsjø i veien, opplyste politiet i 12-tiden.

FLOM: Store nedbørsmengder og rask snøsmelting i fjellet har ført til flom flere steder på Østlandet.
SCANPIX
FLOM: En flomstor Glomma ved Fetsund Lenser i formiddag.
SCANPIX

Statens vegvesen Region Øst satte klokken 09 krisestaber i både Hedmark og Oppland på grunn av flomsituasjonen i fylkene. En time senere ble det satt krisestab på regionalt nivå for fylkene Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo og Østfold.

— Politiet får flere meldinger om skader og redusert fremkommelighet på veier i hele Hedmark på grunn av store nedbørsmengder, opplyste politiet på Twitter.

Men ikke bare veier og toglinjer er hardt rammet av nedbøren. Tidlig onsdag morgen kom det en rekke meldinger fra fortvilte huseiere i Elverum, Nord-Odal og Løten om regn- og flomvann som var i ferd med å fylle opp kjellere.

I nabofylket Akershus fikk politi og brannvesen meldinger fra beboere i Eidsvoll, Aurskog-Høland og Årnes om oversvømte kjellere, og brannvesenet måtte blant annet rykke ut for å stanse en vannlekkasje i Osloveien i Askim.