— Vi vet at Statoil har gjort dette i lang tid, som å flytte call-sentre til Latvia og India. Men dette er en helt ny vending som får enda mer dramatiske effekter. Det hører ikke hjemme at en statlig bedrift går i bresjen for noe sånt, sier Leif Sande, leder i Statoils fagforening Industri Energi.

Dette er ikke noe underskuddsforetak

Ifølge et internt dokument skal Statoil flagge ut 250-350 stillinger innen 2015 og opptil 1000 stillinger fram til 2020. Dette gjelder tjenester som IT, byggeadministrasjon, HR og finans i Statoils service- og støtteorganisasjon, skriver VG.

- Mindre norsk

Sande påpeker at i alle fall Statoil bør ha økonomi til å opprettholde arbeidsplasser i Norge.

— Dette er ikke noe underskuddsforetak. Men det overrasker meg egentlig ikke i det hele tatt. Det er denne linjen Statoil har lagt seg på de siste årene, og de begynner å bli mindre norske enn de utenlandske selskapene, sier han.

MÅ STOPPES:- Uansett hvilken regjering vi får til høsten, dette må de sette foten ned for, sier forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande.
Braastad, Audun/NTB scanpix

Ennå uvisst

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk Jr. i Statoil sier at selskapet nå henter inn forslag til løsninger fra eksterne leverandører, og at beslutninger ikke vil bli tatt før til høsten.

— Dette er et internt dokument, som viser at vi vurderer å outsource 250-350 arbeidsplasser. Det har vi vært åpne om, men det er ikke tatt noen beslutning, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk Jr. i Statoil til VG.

Jobber med kutt

Det er heller ikke avgjort hvor mange arbeidsplasser som skal erstattes med billig arbeidskraft i utlandet.

— Når det gjelder muligheten for at det blir 1.000, så er det bare uttrykk for et potensial som ble identifisert tidligere i prosessen. Det er ikke aktuelt å vurdere før vi har høstet erfaringer fra den prosessen vi jobber med nå, sier informasjonsdirektøren.

Forbundsleder Sande fra Industri Energi er oppgitt over utviklingen.

— I stedet for å ta inn billig arbeidskraft, så flytter de ut jobber til utlandet der folk er fra før. Resultatet er at vi mister jobben. Dette er et utrolig dårlig signal til det norske samfunnet, sier han.

Hva synes du om Statoils planer? Si din mening i feltet under!