Killengreen: - Vi ble detaljstyrt

Den tidligere politidirektøren mener at justisministrene har ansvar for at det ikke var penger igjen til beredskap.

POLITISJEF: Ingelin Killengreen var politidirektør fra 2000 til 2011, og ledet det nystartede Politidirektoratet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

«At alle pengene var (...) detaljstyrt hadde ogsså en betydning for hele beredskapsområdet. Det var POD som skulle ta ansvaret for beredskapsområdet, men det var ikke penger igjen.»

Les også

Journalist varslet PST-sjefen om bomben i Regjeringskvartalet

Slik beskriver Ingelin Killengreen, politidirektør gjennom 11 år, hvordan hun oppfattet beskjeden fra Justisdepartementet til Politidirektoratet.

Det kommer frem blant 22. julikommisjonens intervjureferater fra 29 sentrale embedsmenn. De er offentliggjort i dag.

Leser du referatene og har tips om hva du synes er viktig? Tips oss!

Killengreen beskriver situasjonen slik:

Da Politidirektoratet (POD) ble opprettet i 2000, fikk de en stor faglig frihet fra justisministeren. Bakgrunnen for opprettelsen, var nettopp å kunne skille mer mellom politikk og fag — og for å ha «en politidirektør som kunne pekes på som ansvarlig hvis noe gikk galt politifaglig sett»

Men noen år etterpå forandret det seg. Slik forklarer Killengreen hva hun mener var en kritikkverdig utvikling:

  • Justisdepartementet og ministeren ville kontrollere mer, slik at den delegeringen av ansvar som hadde skjedd ble «stadig mindre reell», ifølge Killengreen.
  • Handlingsplaner og rapporter fra Politidirektoratet måtte bli godkjent av departementet. De stoppet ofte rapportene og laget dem om til politiske handlingsplaner i stedet.
  • POD fikk forbud mot å lage handlingsplaner, fordi det bare skulle finnes politiske handlingsplaner laget av Justisdepartementet.
  • Hennes sjef i Justisdepartementet ville detaljstyre hva som skulle prioriteres, og POD fikk «svært strenge direktiver» for hva de fikk lov til å bruke penger på.
  • Det fikk igjen følger for beredskapen. POD hadde ansvaret - men på grunn av detaljstyringen av hva som skulle brukes penger på, var det ikke penger igjen til beredskap, forteller Killengreen til 22. juli-kommisjonen.

— Det ble en uryddighet i systemene, siterer 22. juli-kommisjonen Killengreen på.

- Justisministerens sekretær

Hun var politidirektør inntil 2011, da hun gikk over til sin nye jobb som departementsråd i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Killengreen mener hennes gamle direktorat ble byråkratisert og at hennes egen rolle ble «mindre fri». Om hun var i media, ble det ikke satt pris på i de høyere sfærer.

— Vi ble veldig detaljstyrt på en helt annen måte enn før - egenvurderingen og selvstendigheten til politidirektøren ble atskillig begrenset i løpet av denne tiden, sier hun til Gjørv-kommisjonen.

Hun oppfattet Politidirektoratet som et sekretæriat til justisministeren.

Hadde ikke samband

Killengreen sier også at hun som departementsråd besøkte vaktsentralen i Regjeringskvartalet. Der ble hun overrasket over at vaktsentralen ikke hadde samband med politiet.

Vaktsentralen som skulle passe på Norges politiske ledelse er nemlig ikke koblet på nødnettet.

Sentralen blir drevet av Departementenes servicesenter, som ligger under Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Saken oppdateres.

Publisert:
MER SKYTETRENING: 22. juli-kommisjonen anbefaler at flere polititjenestemenn får bedre og mer omfattende våpentrening enn i dag.
TERRORAKSJON: Regjeringskvartalet ettermiddagen 22. juli.