Et enstemmig Cermaq-styre anbefaler salget.

— Regjeringens ambisjon er å redusere det statlige eierskapet. Her har det kommet et konkret bud på et av selskapene hvor staten er en stor, men ikke nødvendig langsiktig eier, sier nærings- og fiskeriminister Monica Mæland (H) til NTB.

- Vil skape verdier

Dersom Mitsubishi kjøper statens aksjer, betyr det slutten for statlig eierskap i norsk oppdrettsnæring. Statsråden er likevel ikke redd for å gå glipp av oppdrettsgevinsten ved å selge seg ut.

— Cermaq har vært en god investering for staten som eier. Like fullt tror jeg selskapet vil fortsette å skape verdier til det norske fellesskap i form av blant annet arbeidsplasser, kompetanseutvikling og skattekroner i overskuelig fremtid, sier Mæland.

Vil selge

Staten er i dag den største aksjonæren i selskapet, med 59,2 prosent av aksjene. Cermaq var blant selskapene som ble nevnt da Mæland la fram regjeringens eierskapsmelding i juni.

Regjeringen ønsker også å selge seg ut av selskaper som Entra Holdning, Baneservice, Flytoget, Mesta og SAS fordi den mener statlig eierskap ikke er nødvendig i disse selskapene.

96 kroner per aksje

Budet fra det japanske selskapet er på 96 kroner per aksje. Da Oslo Børs stengte fredag, ble Cermaq-aksjen omsatt for 82,5 kroner.

— Tilbudet representerer den finansielle og strategiske verdien av Cermaq og innebærer en attraktiv tilbudspremie for aksjonærene, mener Cermaqs styreleder Rebekka Glasser Herlofsen.

Mitsubishi Corporation har over 60.000 ansatte innenfor bank og finans, energi, maskineri, kjemikalier og matindustri over store deler av verden.

Cermaq vil holde pressekonferanse om det mulige salget mandag formiddag. (©NTB)