Med bøyd hode talte fortalte en tydelig rørt Statoil-sjef om de fem nordmennene som mistet livet under terrorangrepet ved In Aménas i Algerie i januar.

— Vi ventet lenge for å få svar. Uvissheten har vært tung, og det var dessverre ikke trøst i det svaret vi fikk til slutt. Fem menn er brått revet bort, og har blitt uskyldige ofre for brutal terrorisme. Det kjennes urettferdig og meningsløst, sa Lund.

- De representerte noe av det beste vi har

Tore Bech (58), Hans M. Bjone (55), Thomas Snekkevik (35), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56) mistet livet under terrorangrepet.

— Vi minnes Alf for sitt gode humør og optimistiske innstillinger. Hans møtte alle med respekt, hadde et stort pågangsmot og sterk tilstedeværelse. Kolleger snakker om Thomas sitt smittende og alltid gode humør. Han var en god samtalepartner, og nær venn av mange kolleger. Tore var en respektert og omtenksom leder, og alle som hadde gleden av å jobbe med han følte seg betydelig. Victor var en av våre mest rutinerte landsjefer. Han ønsket alltid å lære noe nytt, og var en lun og vennlig leder og viste stor omsorg, sa Lund.

— De fem representerte det noe av det beste vi har. De var høyt respekterte og gode medarbeidere, og mistet sitt liv på jobb for Statoil. Vi er samlet her i savn og sorg. Vi får ikke våre døde tilbake, sa Statoil-sjefen.

Helge Lund snakket også om fortvilelsen over tapet av fem gode menn under sørgesamlingen som var for de pårørende og etterlatte.

— Sorgen er en tung bør vi deler. Fellesskapet gjør den ikke mindre, men kan gi hjelp og støtte i en vanskelig tid, sa Lund.

DØDE: Tore Bech (58), Hans M. Bjone (55), Thomas Snekkevik (35), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56) mistet livet under terrorangrepet.
SCANPIX

— De mistet sitt liv på jobb for Statoil

— På vegne av regjeringen vil jeg uttrykke vår dypeste medfølelse i sorgen, sa oljeminister Ola Borten Moe (Sp) da han talte under Statoils sørgesamling.

Han understreket ondskapen terroraksjonen representerte og at den var utført med vilje og ønske om å skade.

— Det er derfor så mange føler med dere i dag. En hel nasjon og en hel verden har markert sin avsky for den meningsløse terroraksjonen, sa han.

Samtidig pekte han på at det ikke fører oss videre å dyrke meningsløsheten og sinnet.

— Men vi forstår og vet at dette er folk som vil oss vondt og som møter sameksistens med vold og terror. Dette former oss som nasjon, for vi har et brennende ønske om at dette ikke skal skje igjen, sa statsråden.

Borten Moe sa de fem som ble drept var høyt respekterte nordmenn.

— De var gode representanter for likeverd, menneskeverd og demokrati. Norske verdier som står i sterk kontrast til den forakten for liv som dette angrepet står for.

Han takket også på engelsk representantene fra det algeriske oljeselskapet Sonatrach som hadde kommet fra Algerie for å delta i sørgesamlingen i Bergen.

Sneberg ennå ikke til Norge

Den siste av de fem savnede nordmennene, Victor Sneberg (56), ble bekreftet død fredag. Statoil har ikke bestemt når den døde skal fraktes hjem.

Bårene til de fire andre drepte Statoil-ansatte ankom Gardermoen onsdag i forrige uke.

Til sammen ble 37 utenlandske statsborgere fra åtte land og én algerier drept under terrorangrepet. I tillegg ble 29 av gisseltakerne drept, mens tre overlevende ble pågrepet.

PÅ PLASS: Her er fylkesmann Lars Sponheim på vei inn i Håkonshallen.
TOR HØVIK
PÅ VEI INN: Statoils toppsjef, Helge Lund, kom til Håkonshallen klokken 11.35.
TOR HØVIK