Utviklet ny metode for kreftbehandling

Haukeland sykehus lanserer nå to nye behandlingsmetoder som kan bety et gjennombrudd for behandling av kreft hos kvinner.

OPPSIKTSVEKKENDE: Funnene til bergensforskerne Lars A. Akslen og Helga Salvesen har vakt oppsikt i internasjonale forskningsmiljøer. Flere legemiddelfirmaer har tatt kontakt om samarbeid for å utvikle nye studier, forteller de.
  • Ragnhild Hov
  • Berit Kvalheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Gentester og laser er stikkord for internasjonalt oppsiktsvekkende teknikker som forskere fra Haukeland Universitetssykehus har utviklet og som er klare til å tas i bruk. De to forskerne Helga Salvesen og Lars A. Akslen har gjennom analyse av vevsprøver av kreftsvulster, funnet en metode som gjør det mulig å spesialtilpasse behandlingen for den enkelte pasient.

Biomarkører

Kort fortalt har forskerne gjennom studier av vevsprøver, funnet de såkalte biomarkørene som kan indikere at pasienten har den aggressive typen livmorkreft. Markørene kan også vise kreftekspertene hva slags type medisin som egner seg best for den enkelte pasient.

Les også

[No available link text]

Oppdagelsen kan gi fremtidens kreftleger bedre mulighet til å skreddersy behandlingen og ta i bruk nye medikamenter. I dag har vi liten mulighet til slik tilpasning individuelt til hver enkelt, sier Salvesen, som er overlege og professor ved Kvinneklinikken og spesialist på behandling av underlivskreft.

Allerede i høst vil et amerikansk bioteknologiselskap utvikle og selge en pålitelig test som raskt kan påvise hvilke pasienter som har den aggressive kreftformen og hvordan behandlingen bedre kan skreddersys for hver enkelt pasient.

Genfeil

Hvert år rammes rundt 1500 kvinner av kreft i underlivet. Kreft i livmor-slimhinnen er den vanligste formen for underlivskreft. I Norge oppdages det mer enn 600 tilfeller hvert år. Forskerne fant ut at pasienter med den aggressive kreftformen har en opphopning av en bestemt gruppe genfeil i sine svulster.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

De fleste kvinner som får påvist livmorkreft blir helbredet ved operasjon. Men en fjerdedel må få tilleggsbehandling med stråling eller cellegift, sier Helga Salvesen.

Haukeland-forskernes funn har vakt oppsikt i de internasjonale forskningsmiljøene. De to forteller at flere legemiddelfirma har tatt kontakt om samarbeid for å utvikle nye studier. Målet er å sette i gang utprøvende behandling.

Vi tror at markøren vi har oppdaget i fremtiden kan få betydning for mer målrettet behandling av kreftpasienter. Det er både gledelig og inspirerende, sier Salvesen. De to bergensforskerne har samarbeidet med forskere fra to av USAs mest anerkjente forskningsinstitusjoner, Harvard University og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Dette er et eksempel på vellykket samarbeid på tvers av faggrenser. Både klinikere, patologer og grunnforskere har deltatt, fremholder Akslen som er patolog og professor ved Gades Institutt.

Slipper operasjon

Samtidig går Kvinneklinikken ut og ber kvinner med forstadier til livmorhalskreft å være med på studier som innebærer behandling med laser i stedet for tradisjonell kirurgi. behandlingen er utviklet av det norske firmaet Photocure ASA.

Les også

[No available link text]

Vi trenger kvinner som vil være med på forskningsprosjektet, sier professor og prosjektleder Ole Erik Iversen. Han har stor tro på prosjektet som han mener innebærer spennende vyer for fremtidig kvinnekreftbehandling. Det dreier seg kort og godt om at kreftcellene drepes ved hjelp av lys i stedet for kirurgens kniv.

Den store fordelen er at behandlingen kan gjennomføres uten kirurgiske inngrep. Slike inngrep gir økt risiko for blødning, infeksjon og komplikasjoner ved senere graviditet, sier Iversen.

Teknikken er utviklet etter samme prinsipper som den som brukes ved hudkreft. I Norge er det Haukeland og St. Olav Hospital i Trondheim som skal gjennomføre forskningsprosjektet.

Publisert