Det sier meteorolog Ivar Hjellestad ved Vervarslinga på Vestlandet. Ekstremværet Hilde treffer i kveld Helgeland og Trøndelag. Den sørlige delen av uværet vil treffe Sogn og Fjordane.

— Det vil ikke bli så gale som i Trøndelag, men på Stad blåser det nå orkan, sier Hjellestad.

Også Florø får merket ekstremværet. På flyplassen er det nå liten storm.

Verst langs kysten

Hjellestad forteller at vinden vil være sterkest langs kysten.

ras1.jpg

— Det vi ser er at uværet går langs kysten, så de som bor litt inn i landet vil ikke bli like utsatt. I Hordaland vil vi derimot ikke merke mye tisl uværet.

— Det blir en vanlig høstkveld i Hordaland. Det blir ruskevær og nedbør, men ikke noe mer enn man må vente en novemberkveld her til lands.

En forsmak

Folk langs kysten av Helgeland og Trøndelag stålsetter de seg for et uvær som blir enda verre enn først ventet.

— Folk må for all del ikke stå nær sjøen for å se på uværet. Plutselig kommer det en stor bølge eller et kraftig vindkast, og da skal det ikke mye til før man blir kastet på sjøen, sier meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet til Yr.

Buss kjørte i raset

Allerede natt til lørdag fikk kystfylkene en forsmak på hva som kommer. Flere titalls veier fra Vestlandet til Finnmark ble stengt som følge av ras og store vannmengder, i Trøndelag er det allerede blitt satt nye nedbørsrekorder og i Tromsø kommune førte uværet til strømbrudd en rekke steder.

I Stryn kjørte en buss med 35 passasjerer om bord rett inn i et stein- og jordras, og ble stående fast fordi det gikk flere ras på stedet, mens 40 personer måtte forlate hjemmene sine etter at det gikk tre ras i Årsetdalen natt til lørdag.

Evakuerte plattform

Lørdag formiddag var hele 57 veistrekninger og ferjesamband stengt på grunn av sterk vind, flom, ras eller fare for ras.

KJØRTE I RAS: En buss kjørte rett inn i raset ved Stryn. 30 passasjerer måtte søke tilflukt.

Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel for fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland.Statoil evakuerte lørdag oljeplattformen Njord A for et mannskap på 97 som et føre var-tiltak. Plattformen ligger nordvest for Trøndelag, og er dermed midt i leia for den sterke stormen som er på vei mot Midt-Norge, skriver Tidens Krav.

LØP FRA RASET: Raset gikk svært nært Bjørnar Magnar Sunde sin gård i Oldefjorden. Han måtte løpe for livet for å slippe unna.