– Politiets våpen godt sikret

Politiets Fellesforbund tror ikke fredagens drap i Tromsø tyder på at politiets våpen er for dårlig sikret.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier hele landets politikorps er rystet over det brutale drapet en av deres kollegaer sto bak i Tromsø fredag formiddag.

Den 53 år gamle polititjenestemannen skjøt og drepte sin tidligere samboer, en 41 år gammel kvinne, med flere skudd, før han rettet våpenet mot sitt eget hode. Han ligger nå livstruende skadd på sykehuset i Tromsø.

Strenge regler

Våpenet politimannen benyttet til drapet var et av politiets egne tjenestevåpen. 53-åringen hadde hentet ut pistolen fra en kollegas våpenkoffert i politiets våpenlager. Våpenkofferten satte han så tom tilbake i våpenskapet. Politiet etterforsker nå hvordan han fikk med seg våpenet ut, og hvorfor han tok en kollegas pistol og ikke sin egen.

Arne Johannessen tror ikke det brutale drapet kan tyde på politiets våpen er for dårlig sikret.

– På generelt grunnlag er politiets våpen svært godt sikret. Norge er det strengeste landet i verden når det gjelder bevæpning, og rutinene er svært gode. Men det er åpenbart at noe har skjedd her, sier Johannessen til NTB.

Han sier han forventer at etterforskerne sjekker hvordan politimannen fikk tak i våpenet, og at det blir tatt affære hvis det skulle være noe å lære fra saken med tanke på å endre regelverket.

Politiets våpenbruk er regulert i en egen våpeninstruks. Før en bevæpning må politimesteren i det aktuelle distriktet ha gitt sin tillatelse.

Skolebarn vitner

Det brutale drapet skjedde på parkeringsplassen ved Slettaelva barneskole på Kvaløya utenfor Tromsø fredag morgen.

– Bakgrunnen antas å være et samboerforhold som opphørte i forrige uke. Politimannen har sannsynligvis ventet på sin tidligere samboer, løftet opp våpenet og fyrt av flere skudd mot henne, og deretter skutt seg selv i hodet, uttalte politimester i Tromsø, Truls Fyhn, under en pressekonferanse fredag.

Den 41 år gamle kvinnen var lærerstudent ved Høgskolen i Tromsø og hospiterte ved barneskolen. Den 53 år gamle politimannen har tjenestegjort i Troms politidistrikt i mer enn 20 år, og det har aldri tidligere vært noen episoder som har «heftet ved ham», ifølge politimesteren.

De to hadde ingen felles barn, men begge hadde barn fra tidligere forhold.

Tromsø kommune og Universitetet i Tromsø satte i gang et omfattende kriseapparat etter skytetragedien i nærheten av en skole og barnehage.

Noen av skolebarna skal ha vært vitne til etterspillet etter skuddene, mens ingen av barnehagebarna skal ha sett hva som skjedde.

– Første gang

– Vi er rammet av en tragedie som ingen kunne være forberedt på. Det er ufattelig å ta inn over seg det som har skjedd. Kriseteamets oppgave er å sørge for at alle som trenger oppfølging eller noen å snakke med, får hjelp, sier Tromsø-ordfører Arild Hausberg.

Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier politifolk over hele landet er preget av hendelsen.

Ifølge ham er det første gang i norsk politihistorie at en politimann har begått et drap utenfor tjeneste.

Han frykter ikke at hendelsen vil rokke ved tilliten til politiet.

– Jeg tror alle kan se og forstå at personlige tragedier kan skje alle og ikke har noe med politiet å gjøre, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Politimannen ventet på ekssamboeren

BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN