Nye drikkevaner skader nyfødte

Stadig flere barn kommer til verden med skader fordi mor drikker alkohol mens hun er gravid.

  • Aftenposten.no
  • June Westerveld
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Tidligere anslo forskerne at 1 av 1000 barn fikk skader av alkohol. Ifølge overlege Ann-Mari Brubakk ved St. Olavs Hospital i Trondheim viser nyere forskning fra Frankrike og USA at det kan være så mange som 1 av 100 barn som får skader.

— Etter norske forhold tilsier dette at mellom 60 og 600 barn berøres hvert år, sier professoren i barnesykdommer til Aftenposten.no.

Hun forteller at de vanligste skadene barn kan få av alkoholpåvirkning i svangerskapet er lese- og skrivevansker, og hyperaktivitet.

Brubakk tror årsaken til at flere skades er at kvinner i dag drikker mer enn for 20 år siden.

— Kvinner er også ofte eldre når de får sitt første barn, og det betyr at de har vent seg til å drikke alkohol mer eller mindre regelmessig når de blir gravide. Det kan for mange være veldig vanskelig å kutte det helt ut.

Ikke aktuelt For Renate Riiser (28) og venninnen Henrikke Ulstein (27) som begge er under en måned unna termin, har det imidlertid ikke vært vanskelig å droppe alkoholen under svangerskapet.

— Man kunne kanskje tenke at det burde være OK med et vinglass til en middag nå og dag før man selv ble gravid, men etter at man visste det var et barn der inne, handlet alt om det, forteller Ulstein.

Hverken hun eller Riiser har rørt en dråpe alkohol siden de fant ut at de var gravide. De har inntrykk av at det er en gjengs oppfatning blant gravide i dag.

Slitsomt julebord Professor Brubakk forteller imidlertid at hun ofte snakker med kvinner som forteller at de sliter med å holde seg unna alkohol i svangerskapet, spesielt når det ikke er allment kjent at de er gravide.

— Noen sier det er såpass tøft å si «nei, takk» at de må gå til psykolog. Nå i julebordstidene er det nok mange tidlig gravide som synes det er utfordrende.

Brubakk forteller at undersøkelser viser at en av fire har hatt en eller flere episoder med drikking tidlig i svangerskapet.

— Dette bør det gjøres noe med, for vi vet at alkohol er skadelig så å si helt fra begynnelsen av graviditeten.

Professoren sier at de derfor anbefaler også dem som planlegger å bli gravide å holde seg unna alkohol.

— Siden det ikke er like enkelt å planlegge for alle, og det kan ta lang tid å bli gravid, er det modererte rådet at man i hvert fall ikke drikker seg full mens man planlegger graviditet.

Det kan for mange være vanskelig å kutte alkoholen helt ut Ann-Mari Brubakk, professor i barnesykdommer

Norske tiltak

Fra neste år vil alle gravide i en rekke norske kommuner følges opp systematisk i forhold til alkoholbruk.

23 kommuner er med i et forsøksprosjekt i regi av barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, der ett av tiltakene går på at jordmødre, helsesøstre og fastleger får et spørreskjema som handler om mors alkoholbruk. Dette skal tas opp med alle gravide, for å kunne avdekke hvor det er utfordringer.

— Dette er et veldig godt verktøy. Til nå har ikke alkohol vært et tema som systematisk tas opp med gravide fordi mange helseansatte synes det er vanskelig å ta opp. Men ved hjelp av et slikt skjema vil det bli noe alle må gjennom på en god og enkel måte, sier Lillibeth Landaas. Hun er koordinator for prosjektet i Trondheim kommune, som er en av forsøkskommunene.

Helsedirektoratet har i tillegg nylig gjennomført kampanjen «Alkoholfritt svangerskap», der de gir klare råd til gravide om å kutte ut alkoholenhelt ut. I en landsomfattende undersøkelse som Synovate utførte for Helsedirektoratet kom det frem at 1 av 3 mener at en gravid kvinne kan drikke ett glass vin eller ett glass øl til middag.

— Hensikten med kampanjen var derfor å gi bedre kunnskaper om negative virkninger av alkohol i graviditet. Det er viktig med god informasjon før og tidlig i svangerskapet, sier avdelingsdirektør Jens Guslund i avdeling rusmidler i Helsedirektoratet.

Flere land Nylig har myndighetene i flere europeiske land strammet inn sine alkoholanbefalinger til gravide. Både Danmark og Nederland har nå endret sin anbefaling fra at man ikke bør drikke mer enn én enhet om dagen, til totalavhold. I Polen er det en prosess i gang for å merke alle alkoholholdige produkter med at man anbefaler totalavhold for gravide.

— I Danmark trodde de tidligere at folk drakk mindre hvis de fikk lov å drikke litt, og i Nederland har de vegret seg for totalavhold fordi de trodde det vil skremme folk, forteller Brubakk.

Hun er glad for at stadig flere land slutter seg til totalavholdslinjen.

Synspunkter? Si din mening her.

Publisert: