Ungjenter drikker dobbelt så mye

Ikke-vestlige innvandrere får æren for at færre unge jenter bruker alkohol. Etnisk norske jenter drikker mye mer enn før.

DRIKKER MER: – Unge jenter drikker mer enn før, og blir fullere og mer sårbare, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger. Arkivfoto/illustrasjonsfoto: Storfjell Ingar

  • Rune Christophersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Færre unge jenter drikker alkohol. Men blant dem som drikker, er forbruket doblet siden 1990, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

– Vi ser en viss nedgang i andelen unge jenter som drikker alkohol. Årsaken er blant annet et økende innslag av innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn, sier forskningsleder Astrid Skretting ved Sirus.

Påvirker nordmenn

I Oslo – der det bor flest innvandrere, er nedgangen størst. I 1990 svarte 80 prosent av jentene i alderen 15–20 år at de hadde vært beruset i løpet av livet. I 2007 var tallet 70 prosent.

Forskerne mener at ikke-vestlige innvandrere også påvirker etniske nordmenn til å drikke mindre.

– I områder der det bor mange innvandrere, drikker etniske nordmenn mindre, sier Skretting.

Undersøkelsene tyder ikke på at religion spiller noen avgjørende rolle i drikkemønsteret.

– Det er ikke bare muslimske jenter som drikker mindre, men også jenter med annen ikke-vestlig bakgrunn. De følger samme mønster som sine mødre, som holder seg unna alkohol og tobakk, på samme måte som kvinner i Norge for 50 år siden, sier Sirus-forsker Ellen Amundsen.

– Reagerer på fri flyt

Påvirkningen går også andre veien. Ungdommer som er født i Norge av innvandrere, ser ut til å ta etter det norske drikkemønsteret.

– En del innvandrere reagerer på et samfunn der alkoholen flyter fritt, og vil ikke være med på det. Andre velger å tilpasse seg. Det er en tendens til at ungdommer som er født i Norge av innvandrere drikker mer enn dem som er nyankomne, selv om det varierer med landbakgrunn. Ungdommer med pakistansk bakgrunn holder seg restriktive, mens unge med iransk eller vietnamesisk bakgrunn i større grad tilpasser seg norsk drikkemønster, sier Amundsen.

Sprit og rusbrus øker mest

BT skrev i går at nærmere én av fire pasienter ved voldtektsmottakene i Oslo og Bergen er under 18 år.

Politiførstebetjent Carl-Petter Leganger sa at den typiske situasjonen er fester med mye alkohol, der offer og gjerningsmann kjenner hverandre.

– Unge jenter drikker mer enn før, og blir fullere og mer sårbare, sa han.

Forskningen gir ham rett.

– Selv om færre drikker, har de som drikker økt sitt forbruk kraftig, sier Skretting.

Forbruket blant jenter i alderen 15–20 år har doblet seg siden 1990: Fra 2,5 liter ren alkohol til 5 liter i 2007. Sprit og rusbrus har økt mest.

For landet som helhet har forbruket økt fra 2 til 4,3 liter ren alkohol.

Flere får problem

Samtidig rapporterer flere ungdommer om problemer som følge av egen drikking. Om lag 10 prosent sier de har opplevd slagsmål, og like mange at de har blitt utsatt for ulykker eller skader i forbindelse med alkoholbruk.

«Det er nærliggende å tro at det økte konsumet har negative konsekvenser for kvinnehelsen», konkluderer Sirus-forskerne i rapporten.

Drikker du mer enn før? Si din mening!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Han har kjøpt Fagernes Yacht Club. – Blir ikke jobben min.

Gikk inn i påskefeiringen med ny yachtklubb i porteføljen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Snøskred i Myrkdalen: – Det var skikkelig skummelt

  2. Astrazeneca-saken: – Aldri sett så høyt nivå av antistoffer

  3. Politiet: – Fosser vann opp av bekkalokk

  4. Strenge tiltak oppheves i Sveio

  5. – Jeg har min historie om det som skjedde. Brann har sin.

  6. Rebekka fant faren død. Nå var det for sent å be om unnskyldning.