Jubileumsår med sport og kunst for kongehuset

Kong Harald og dronning Sonja har fullt program med idretts- og kulturarrangementer og offisielle oppdrag i inn- og utland neste år. I tillegg skal de feire sine 25 år som kongepar.

KONGEFAMILIEN: Slottet letter på sløret og forteller hvilke planer man har for 2016. FOTO: SCANPIX
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hele puslespillet for 2016 er ikke lagt ennå, men Slottet kan lette på sløret for noe:

— I tillegg til 25-årsfeiringen blir det et år i kunstens tegn for dronningen, mens kronprins Haakons høydepunkt kan bli Ungdoms-OL på Lillehammer i februar, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Kronprinsesse Mette-Marit vil blant annet arbeide videre med sitt miljøengasjement, mens kongen har sine faste oppgaver og flere idrettsarrangementer å se fram til. Ikke minst skal han seile VM for 8-meter i Canada i august - 79,5 år gammel.

Olympiske verdier

Etter NHOs årskonferanse 7. januar setter kronprins Haakon kurs for Lillehammer 9. januar, der han skal gjeste Idrettsgallaen. Han skal også på samling for Ungdoms-OL, der han har sittet i hovedstyret under hele planleggingen. Ungdoms-OL arrangeres på Lillehammer fra 12. til 22. februar og har som visjon å inspirere ungdom verden over til å delta i idrett og etterleve de olympiske verdier om solidaritet og fair play. Flere medlemmer av kongefamilien vil bli med kronprinsen på tribunene når lekene går av stabelen.

Miljøengasjement

En av sakene kongehuset har engasjert seg i er kampen for miljø og bærekraftig utvikling. Kronprinsparet skal 12. januar være til stede ved Norsk Landbrukssamvirkes årlige konferanse, der årets tema er profitt og bærekraft i det grønne skiftet. Kronprinsesse Mette-Marit skal holde tale, mens kronprins Haakon skal dele ut Innovasjonsprisen 2016.

Deretter er det hovedfeiringen av kongeparets 25 år på tronen, 15. til 17. januar som gjelder for hele kongefamilien. Uka etter reiser kronprinsparet til Davos og toppmøtet Verdens økonomiske forum (WEF), der de begge har hatt roller de siste årene.

Ski-kongen

Idrettsinteresserte kong Harald skal nordover i slutten av januar for å være til stede ved ski-NM i Tromsø. På veien dit skal han være med når ny biskop i Sør-Hålogaland, Ann-Helen Fjellstad Jusnes, vigsles 24. januar.

Rett etter ski-NM skal kongen og flere fra familien få med seg Holmenkollen skifestival, som i år er lagt litt tidligere enn ellers, i begynnelsen av februar. Årsaken er nok Ungdoms-OL rett etterpå og ikke minst at VM i skiskyting går av stabelen i Holmenkollen i mars. Kong Harald skal få med seg mange av øvelsene der også.

Dronningen kan få en hektisk start på februar hvis hun skal få med seg hopprennet i Holmenkollen 7. februar:

— Den 3. februar skal hun åpne en stor Nicolai Astrup-utstilling i London, som er ledd i internasjonal lansering av maleren Astrup, sier Hagen.

Utstillingen «Painting Norway» består av 90 verk og blir å se i London til 15. mai, før utstillingen skal videre til Tyskland. Årets kunsthøydepunkt for dronningen kan ellers bli utdeling av den første internasjonale grafikkprisen «Queen Sonja print award» i Grieghallen i Bergen til høsten.

Italiatur

De tradisjonelle fylkesturene for kongeparet og kronprinsparet blir i 2016 erstattet av en større jubileumsreise hvor kongeparet besøker seks store byer langs kysten i juni. Det blir for øvrig statsbesøk for kongeparet til Italia i april. Det er også planer om to statsbesøk fra utland til Norge, og dessuten et offisielt besøk utenlands for kronprinsparet.

Den 30. april fyller kong Carl Gustaf av Sverige 70 år. Etter all sannsynlighet vil kongelige gjester fra Norge være blant gjestene under feiringen, men her er ikke noe offisielt ennå.

Det som er sikkert er at 19. mai åpner Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken. Det er elever fra 400 skoler i de tre nordligste fylkene som har vært invitert til å designe skulpturer til første del av parken, men resten av landet vil også bli invitert med etter hvert.

Glass og krystall

Det foreligger ingen konkrete planer om nye utstillinger av dronning Sonjas egenproduserte kunst, men i løpet av året blir et utvalg av dronningens private glasskunstsamling utstilt på Oscarshall. I tillegg vil folk ha anledning til å få litt innsyn i Norges og kongeparets felles historie gjennom utstillingen på Slottet. Utstillingen er åpen for publikum i sommersesongen, og i 2016 har kongeparets 25-årsjubileum som tema.

Den 25. august er det for øvrig kronprinsparets 15. bryllupsdag. Her foreligger det ingen offisielle planer om feiring av det såkalte krystallbryllupet.

Publisert: