- Krekar planla attentat mot norske politikere

Mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel, siktet for terrorplanlegging i Italia. Fredag skal retten ta stilling til om han skal utleveres.

Publisert Publisert

krekar.jpg Foto: FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melderTV 2.

Alle tre blir fredag fremstilt for Oslo tingrett, der retten skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

Stortingsrepresentanter

Sjefen for de italienske sikkerhetsstyrkene, Giuseppe Governale, opplyste på pressekonferansen i Roma torsdag at Krekar og gruppen italiensk politi mener han styrte, planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land, men ikke i Italia.

Governale sa direkte at det var planlagt mulig attentat mot norske stortingsrepresentanter.

Governale sa at de har klart å følge sporene til mulla Krekar på internett, og understreker at organisasjonen de mener han leder, ikke er territoriebasert, men en internettbasert organisasjon.

Viktigste på 20 år

Han forteller også at det har vært et mål for organisasjonen å på mellomlang sikt å bygge opp den såkalte Islamske staten i Irak.

Governale la vekt på at dette er den viktigste politiaksjonen i Europa på 20 år, og kalte politioperasjonen preventiv og at de 17 arrestasjonene dermed var ment å ha en overraskelseseffekt.

Han sier noen personer har holdt til i Bolzano og Merano i Nord-Italia der de har levd rolige liv, langt unna sus og dus.

— De arresterte bodde absolutt ikke luksuriøst, de levde sparsommelig, sa han.

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at etterforskningen får gå sin gang, men sier det er alvorlig at mulla Krekar settes i forbindelse med et mulig attentat mot norske politikere.

Pågripelser og ransakinger

– Sammen med beredskapstroppen har PST etter rettsanmodning bistått italienske myndigheter i pågripelse av tre personer og ransakinger i forbindelse med pågripelsene, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

TV 2 får også bekreftet at det nå foreligger en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar. Det er retten som avgjør om vilkårene for utlevering er oppfylt.

Solberg: - Fint

– Det er jo for det første et leit scenario at vi har pågrepet flere personer i en terrorsak mot andre, og så må rettsprosessen gå sin gang. Men i utgangspunktet er det ikke noe problem med en utlevering til Italia, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Solberg utelukker ikke utsendelse, noe hun karakteriserer som fint.

– Jeg kjenner innholdet i avtalen for lite til å gjøre en vurdering av om dette kan være saken som får Krekar ut fra Norge. Det må juridiske myndigheter gjøre. Men om dette betyr at Krekar forlater Norge, så er det jo fint, sier statsminister Erna Solberg (H) tilTV 2.

Skeptisk til samarbeid

Advokat Brynjar Meling mener Krekar ikke kan sendes ut av landet med det første.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede har gått ut og sagt at dette er en anledning til å bli kvitt Krekar, uttaler Meling til NTB.

Klokken 06.30 torsdag morgen fikk advokaten, som har representert Krekar i lang tid, kjennskap til at PST i samarbeid med italienske myndigheter pågrep Krekar.

– Jeg håper denne saken går ordentlig for seg og at det ikke blir produsert falske bevis, slik som sist. Et langvarig samarbeid mellom norske og italienske myndigheter gir ikke nødvendigvis noen grunn til tillit, sier Meling.

Mulla Krekar ble 30. oktober dømt til ett år og seks måneders fengsel for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Krekar ble pågrepet i februar og har sittet i varetekt siden. Meling opplyser om at Krekar kan sendes ut av landet til tross for denne dommen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mulla Krekar tiltalt for trusler

  2. Krekar tiltales for oppfordring til straffbare handlinger

  3. Krekar-saken må etterforskes ytterligere

  4. Muslimer er ikke lik islamister

BT anbefaler

Lars Arne Nilsen ferdig i Brann: Slik reagerer ekspertene

Slik reagerer ekspertene på Lars Arne Nilsens avgang i Brann.

LES SAKEN